Dodik: Pronaći modalitet za ograničenje cijene hljeba

GS
Dodik: Pronaći modalitet za ograničenje cijene hljeba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će zajedno sa proizvođačima biti pronađen modalitet za ograničenje cijene hljeba, te da će se vidjeti šta je u tom pitanju opravdano, a šta ne.

- Svi znaju da su se neki ulazi za proizvodnju povećali, prije svega nafta, ali želim da kažem da smo ostali na cijeni struje za proizvođače koja je najniža u Evropi. To znači da preduzeća koja proizvode hljeb plaćaju istu garantovano nisku cijenu. Razgovaraćemo sa njima da im zadržimo tu cijenu, a da oni zadržavaju cijenu hljeba - rekao je Dodik.

On je istakao da će nova Vlada Srpske imati zadatak da izuči sve modalitete zamrzavanja cijena osnovnih životnih namirnica, s tim da će, u tom slučaju, budžet morati imati sredstva za subvencionisanje eventualnog povećanja troškova proizvodnje.

Dodik je dodao da je realno došlo do poskupljenja u svim oblastima industrije, na šta je Srpska reagovala povećanjem plate od deset odsto, a od 1. januara povećanje će biti pet odsto.

- To bi bila reakcija na ono što jeste inflacija koja se u ovom trenutku zvanično vodi kao 16 odsto. Ako tome dodate da smo linerano svima isplatili po 100 KM da bismo balansirali između najnižih i najviših plata i povećali osnov za obračun, to je već kvalitetno drugačiji pristup pitanju plata - istakao je Dodik, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana