Dodik: Prijedlog zakona o porijeklu imovine uputićemo svim strankama

GS
Dodik: Prijedlog zakona o porijeklu imovine uputićemo svim strankama

BANjALUKA - SNSD je odlučio da pošalje svim strankama u Srpskoj na razmatranje prijedlog zakona o porijeklu imovine, rekao je lider ove stranke Milorad Dodik na konferenciji za nakon sjednice Izvšrnog komiteta SNSD-a

- Danas je usvojena inicijativa za donošenje Zakona o ispitivanju porijekla imovine čiji će prijedlog biti upućen svim partijama koji učestuju u vlasti, ali i opozicionim strankama. Vjerujemo da će sve partije, i vladajuće i opozicione razmotriti Prijedlog ovog zakona, uputiti sugestije i prijedloge da se dalje zajedno dogovaramo o konačnom rješenju - istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je SNSD spreman da na bazi ovog prijedloga razgovara i o rješenjima u samom zakonu, te da prihvati i one opozicione prijedloge koji odgovoraju samom cilju tog zakona.

- Spremni smo da o tome razgovaramo i to prihvatimo - naveo je Dodik.

On je rekao da je Izvršni komitet pozdravio rezultate izbora u Doboju i Srebrenici, te da su ranije spekulacije o navodnim krađama pale u vodu.

Dodik je rekao da su rezultati potvrdili volju naroda u tim opštinama i snagu SNSD-a kao vodeće partije.

- Mi smo preporučili našim organima u Doboju da naprave što širu skupštinsku većinu i uključe sve partije koje to žele. Bez obzira na bojkot koji se desio Srebrenici, smatramo da se političkim predstavnicima Bošnjaka koji to žele, a imaju legitimitet na ovim izborima, ponudi popuna struktura lokalne vlasti iz prošlosti koja je uvažavala pozicioniranje predstavnika tog naroda - rekao je Dodik.

On je rekao da nesposobnost FBiH da formira Vladu govori o političkom ambijentu koji dolazi s te strane.

Prema njegovim riječima, osnovni cilj je na tom planu priča o reformama izbornog zakonodavstva.

- Mi smo formirali ekipu stručnjaka za tu oblast i artikulisaćemo svoj stav. Naravno, čekamo sudbinu razgovora u FBiH u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH, a naš stav ostaje isti – Republika Srpska ostaje pri tome da se u njoj na direktnim izborima bira srpski član Predsjedništva. Dakle, Srpska će birati svog člana i ne možemo prihvatiti prijedloge da to on bude biran u parlamentu ili na drugi način -poručio je Dodik.

On je ponovio da Srpska nije uključena u razgovore o tome kako će se tamo birati članovi Predsjedništva.

- Tamo je rečeno da FBiH u ovom trenutku na tom planu bira Bošnjaka i Hrvata. I oni trebaju dati rješenja u tom smislu. Da li će uspjeti, ne znam, ali od tog rješenja zavise i druge intervencije u izborno zakonodavstvo. Mi želimo biti dio onih koji će doprinijeti da to zakonodavstvo bude transparentno, jasno i onemogući spekulacije, pa i vezano za izbor CIK-a i mnogo čega - rekao je Dodik.

On je naveo da SNSD očekuje da se otvori pitanje odgovornosti CIK-a BiH za štete nanesene u izbornom procesu.

- Smatramo da članovi CIK-a treba da budu smijenjeni, podnesu ostavke i daju šansu da se u legitimnom procesu izabere nova CIK koja će biti odgovorna za sprovođenje izbora koji će biti veoma delikatni - naveo je Dodik.

On je dodao da će od izbora naredne godine zavisiti sudbina i BiH.

- Ako se Bošnjaci i Hrvati dogovore o rješenju u FBiH, stvoriće se uslovi da razgovaramo o drugim elementima modifikovanja izbornog zakonodavstva. Mi ćemo predložiti da mandat pripadne stranci bez preferencijalnih procedura jer se pokazalo da je to najveći osnov političke korupcije u BiH. Naravno, poslanici su važni, ali partije predlažu te ljude - rekao je Dodik.

Kada je riječ o uređivanju procedure glasanja, Dodik je rekao da je cilj da sve u tom smislu bude transparentno i da se onemoguće bilo kakve spekulacije na izbornim mjestima.

- Mi smo da se uvede ta metodologija, ali ne i za digitalni proces glasanja koji se kao spekulativan pokazao i u SAD, iako one važe za zemlju sa najvećom demokratijom u svijetu - rekao je Dodik.

Na sjednici Izvršnog komiteta bili su i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nebojša Radmanović i Igor Radojičić, te generalni sekretar stranke Luka Petrović.

Sjednici su, između ostalih, prisustvovali članovi Izvršnog komiteta SNSD-a Nada Tešanović, Denis Šulić, Slavko Mitrović i Zoran Tegeltija.

Tegeltija postaje Dodikov savjetnik

Milorad Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva potvrdio je informaciju da će bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija biti njegov savjetnik za pravosuđe.

- Sinoć je napisano rješenje, on će se baviti pitanjima koja se tiču pravosuđa u BiH, ja smatram da je on spekulativno izbačen iz pravosuđa. Ovako će imati mogućnost da se bar informativno uključi u tu oblast - rekao je Dodik.

Dodao je još da se u pravosuđu priprema "nakaradna postavka za Srbe" i da mu je upravo iz tih razloga potreban neko ko će se time baviti i pratiti to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana