Dodik: Povlačenje srpskog kadra iz ambasada i DKP-a sa 16 lokacija

Glas Srpske
Dodik: Povlačenje srpskog kadra iz ambasada i DKP-a sa 16 lokacija

Banjaluka - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će iz ambasada BiH i diplomatsko-konzularnih predstavništava /DKP/ sa 16 destinacija odmah biti povučen srpski kadar i razriješen na narednoj sjednici Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao da na nivou BiH zastupa interese Republike Srpske, u kojoj je i biran.

“Osnov za kreiranje politika Republike Srpske na nivou BiH treba tražiti u Srpskoj, jer naši interesi moraju biti zastupljeni, a Republika Srpska vidljiva”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon stastanka sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović.

On je ocijenio da kadar koji će biti povučen nije radio dobro niti je konsultovao Republiku Srpsku ni za jedno pitanje.

“Na njihovo mjesto biće imanovani drugi ljudi. U nekim zemljama su 'razvaljeni' dobri odnosi koji smo imali, a među njima je Izrael.Bila je politički negativna konotacija bilo kakve pozicije Srpske u ovoj važnoj zemlji. Došlo je vrijeme da mi kažemo šta mislimo o tim politikama i to ćemo i pokazati na sjednici Predsjedništva BiH naredne sedmice”, poručio je Dodik.

On je naglasio da je u Republici Srpskoj neophodna koordinacija i usaglašavanje stavova koji će biti zastupani u zajedničkim institucijama BiH.

“Ustav BiH govori da je BiH sastavljena od dva entiteta iz čega proizilazi moja ustavna, zakonska i politička obaveza da osnovu za kreiranje stavova i politika koje se vode na nivou BH treba tražiti u institucijama Srpske, što ću predano činiti na svakom značajnom pitanju za nas”, dodao je Dodik.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH nadležno za spoljnu politiku BiH.

“Spreman sam da uvažim prijedloge o spoljnoj politici koji dolaze iz Republike Srpske. Ranije nije bilo moguće koordinisati sa srpskim prdstavnicima u zajedničkim institucijama, jer su bili izgubljeni za interese Srpske i to će biti promijenjeno. Moj primarni stav biće onaj iz Republike Srpske”, kaže Dodik.

On je napomenuo da mu je drago što će biti održan sastanak srpskih funkcionera o NATO savezu, koji će sazvati predsjednik Republike Srpske, a na kome će biti potvrđena odanost rezoluciji Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti.

“Naša pozicija je neutralnost i to ima da se poštuje. Priča da je nešto u vezi sa NATO završeno, pala je juče u vodu, jer ste vidjeli da generalni sekretar ove organizacije kaže čekamo odluke BiH. Legitimno je da Srpska ima svoj stav koji je poznat. Razumijem da to nije u interesu političkih predstavnika druga dva naroda, što poštujem”, dodao je Dodik i podsjetio da je NATO pokazao negativan odnos prema Srbima.

On kaže da Srpska ima autentičan politički stav o NATO i nije motivisan nikakvim koordinacijama na bilo kom nivou, te da je važno da su svi u Srpskoj sagalasni o ovome.

“Vrijeme nametanja je prošlo, a vrijeme za dogovor je nastupilo. Ako neko želi da se dogovaramo može. Spremna je Republika Srpska. Naša argumentacija u vezi sa NATO savezom je veoma jasna, a za BiH je najbolje da vodi politiku neutralnosti, što je odgovoran pristup”, rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je da Republika Srpska ne traži ništa više od onoga što je zagarantovano Ustavom.

“Prakse koje su nametali visoki predstavnici, a vidjeli ste juče i Valentina Incka koji je rekao da je prošlo vrijeme nametanja, ostavile su mnogo nakaradnih rješenja u BiH koja moraju ponovo biti razmatrana u okviru unutrašnjih političkih snaga. To je prilika za Srpsku da vrati poziciju na nivou zajedničkih institucija”, zaključio je Dodik.

Neće biti sjednica bez istaknute zastave Republike Srpske

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Predsjedništvo može imati puni kapacitet pod uslovom da na svim sastancima kojima prisustvuje bude istaknuta zastava Republike Srpske, a ako to ne bude učinjeno, neće biti ni sjednica Predsjedništva.

“Nisam otišao tamo da primam platu i da budem ikebana. Praksa pravljenja ikebana od srpskih članova u različitim tijelima biće prekinuta. Ne osporavam zastavu BiH, ali zastava Republike Srpske mora biti tamo gdje sam ja”, rekao je Dodik novinarima poslije sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović u Banjaluci.

On je istakao da predstavnici Srpske žele da budu aktivni učesnici politika koje se usvajaju na nivou BiH.

“Predsjedništvo je potpuno razvlašćeno nametnutim odlukama visokog predstavnika i dovedeno do pozicije britanske kraljice, iako piše da je Predsjedništvo izvršno-politički organ BiH, a da su Savjet ministara i svi drugi organi, osim Centralne banke, pomoćni organi Predsjedništva. Samo želim da se to vrati”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Ustavom je propisano da simbole BiH utvrđuje parlament, a potvrđuje Predsjedništvo BiH, ali to nije poštovano u slučaju zastave BiH.

“Zastavu BiH je nametnuo visoki predstavnik i o njoj nije bilo dogovora, ali je kasnije na nivou parlamenta donesen zakon koji je motivisan isključivo nemogućnošću da se promijeni bilo šta od onoga što je visoki predstavnik odredio. Dakle, imali ste situaciju da visoki predstavnik nametne zastavu”, istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodao da zastava BiH predstavlja i zastavu FBiH i ona se kao takva formalno koristi na osnovu odluka federalnih organa.

“Oni nisu ni bili u prilici da usvoje bilo kakvu drugu zastavu osim da se slože sa tom. U suštinskom smislu to predstavlja činjenicu da ja kao srpski član Predsjedništva dolazim u radne prostorije gdje postoji zastava BiH i zastava FBiH i da obavljam svoju dužnost prezentovanja i reprezentacije Republike Srpske pod drugim zastavama. To je prosto neodrživa praksa”, kaže Dodik.

Komentarišući pozive bošnjačkih zvaničnika i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka na poštivanje Zakona o zastavi BiH, Dodik je istakao da je i on za poštivanje zakona, ali ne nametnutih koji mijenjaju suštinu Ustava.

“Ne tražim ništa drugo nego da se na mjestima gdje se pojavljujem kao srpski član Predsjedništva BiH i reprezent Srpske na vidnom mjestu nalazi i zastava Republike Srpske. Ne tražim da ona bude pored zastave BiH, jer je i zakon propisao da se pored zastave BiH ne mogu isticati druge zastave. To ne znači da na nekoliko metara ili u drugom dijelu prostorije ne može da bude zastava Srpske”, rekao je Dodik.

On je istakao da je pitanje prisustva zastave Srpske postalo vrhunsko političko pitanje i da se pokazuje da je bio u pravu kada ga je pokrenuo.

“Samo za naše predstavnike u zajedničkim institucijama, nažalost, to nije bilo vrhunsko političko pitanje. Vidimo sada koliki je njegov značaj kada je otvoreno to pitanje”, naglasio je Dodik.

Govoreći o tome da je juče napustio sastanak članova Predsjedništva sa delegacijom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira, Dodik je rekao da ne izbjegava sastanke, da se obratio na tom skupu, iznio svoj stav da želi dijalog ali i uslove za održavanje sastanka. On je pojasnio da je na taj način protekao i sastanak sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom.

“Došao sam i iznio svoje stavove pred ostala dva člana Predsjedništva, čuo nešto od Palmera i potom prešao u svoj kabinet. Kasnije je Palmer došao i razgovarali smo u mom kabinetu u kojem su bile zastave BiH i Repubilke Srpske. Nemam problem da se sastajem sa bilo kim, ali imamo problem u pogledu unutrašnjih odnosa, ne želim da oni ostanu konzervirani, nego da budu promijenjeni”, naglasio je Dodik

. Govoreći o sastanku sa ambasadorom Kine u BiH u Istočnom Sarajevu, na kojem nije bila istaknuta zastava BiH, Dodik je rekao da je on održan u sjedištu Srpske i da on samo koristi usluge institucija Srpske i poštuje pravila koja u njima važe.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana