Dodik: Potrebno pristupiti izboru novog sastava CIK-a

Srna
Dodik: Potrebno pristupiti izboru novog sastava CIK-a

PRIJEDOR - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da treba izabrati novi sastav Centralne izborne komisije (CIK) BiH, jer se bez toga neće desiti promjena izbornog zakonodavstva.

- Mi smo ranije rekli, ukoliko ovaj sastav CIK-a ostane opšti izbori iduće godine biće upitni i veoma će se teško održati. Mi, naravno, imamo i plan za rigorozno postupanje, ali i vjerujemo da možemo da održimo i dijalog - rekao je Dodik novinarima u Prijedoru.

On je naveo da nema zemlje na svijetu, pogotovo višestranačke parlamentarne demokratije u kojoj izborni subjekat, a to su političke partije, i oni koji su zainteresovani za izborni preces, ne učestvuju u dogovoru o tome, a ovdje u tome, kako je rekao, učestvuju američka, britanska i druge ambasade.

- Neće se desiti promjena izbornog zakonodavstva, dok se ne promijeni ovaj CIK. Kad se promijeni ovaj CIK i dođemo do novih izbornih uslova, onda se mogu održati kvalitetni izbori - poručio je Dodik.

On je naveo da su spekulativni izbori u kojima nema nijedan prigovor iz Srebrenice na dan izbora, pa se proglase nelegalnim, a iz Mostara dođe 500 pa se proglase legalnim.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana