Dodik poručio da je Srpska posvećena miru i stabilnosti

GS
Dodik poručio da je Srpska posvećena miru i stabilnosti

Republika Srpska ima poznat stav da će i dalje direktno birati člana Predsjedništva BiH, a na Hrvatima i Bošnjacima ostaje da se o tome dogovore za Federaciju BiH.

Napisao je ovo predsjednik Srpske Milorad Dodik na svom Instagram nalogu.

– Takođe smatramo da je Centralna izborna komisija BiH u ovakvom obliku uzurpirala prava za sprovođenje izbora na nivou Srpske za predsjednika Srpske, Narodnu skupštinu i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i Vijeće naroda Srpske i lokalne izbore – naveo je Dodik.
Dodik je poručio da “to nije u nadležnosti te komisije, već Izborne komisije Republike Srpske”.

– CIK BiH jedino što može da radi jeste da sprovodi izbore na nivou Predsjedništva i poslanika za Predstavnički dom parlamenta BiH. Pored pitanja u vezi s izmjenom Izbornog zakona, na sastanku s liderima HDZ i SDP, Draganom Čovićem i Nerminom Nikšićem, u Mostaru dogovoreno je da bude održan zajednički sastanak vlada Republike Srpske i Federacije 8. juna – rekao je Dodik, piše RTRS.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je tokom sedmice imao sastanak i s komandantom EUFOR general-majorom Helmutom Habermajerom.

– Rekao sam mu da je Republika Srpska posvećena miru i stabilnosti, kao osnovnim preduslovima za brži ekonomski razvoj i da je u potpunosti privržena poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je proteklih godina devastiran na štetu Srpske – naveo je Dodik.

Dodik je podsjetio i da je s ruskim ambasadorom Igorom Kalabuhovom obišao ruski hram u izgradnji u Banjaluci. Na kraju radne sedmice prisustvovao sam inauguraciji predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari. Tu sam se susreo i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom – istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana