Poljoprivreda u vrhu proriteta, problem u zaštiti domaće proizvodnje

Srna
Poljoprivreda u vrhu proriteta, problem u zaštiti domaće proizvodnje

BANjALUKA - Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da se u poljoprivredi javlja problem zaštite domaće proizvodnje o čemu su danas razgovarali na otvorenom forumu SNSD-a sa udruženjima poljoprivrednika iz Republike Srpske.

Dodik je poslije sastanka rekao novinarima da je poljoprivreda u vrhu prioriteta i Vlade Republike Srpske i SNSD-a i da je evidentno povećanje proizvodnje u svim sektorima.

On je dodao da udruženja poljoprivrednika traže uvođenje taksi na svježe i zaleđeno meso i da se u tom pogledu utiče na prerađivače u Republici Srpskoj da sarađuju sa domaćim proizvođačima da bi se obezbijedio kontitnuitet poljoprivredne proizvodnje.

- Mi takvu mjeru odavno podržavamo i sada smo kreatori takve mjere na nivou BiH u formalnom smislu na inicijativu poljoprivrednih udruženja. Podržaćemo zahtjeve da se u cjelini zadrži zaštita domaće proizvodnje i u tom pogledu naši ljudi u zajedničkim institucijama će to i činiti - istakao je Dodik.

On je dodao da je bilo razgovora i o svim drugim mjerama i da su različtita udruženja koja okupljaju poljoprivrednike imala svoje specifičnosti i probleme, što rješevaju sa resornim ministrom, gdje je većina izrazila rijči hvale za odnos resornog Ministarstva prema njima.

Dodik je naveo i da je poljoprivreda oblast koja traži enorma ulaganja kako bi bila konkurenta sa EU koja daje daleko veće podsticaje, subvencije i mnogo čega drugog.

On je podsjetio da je SNSD prije više od jedne decenije tražio da se na nivou BiH urede odnosi da bi se zaštitila domaća poljoprivredna proizvodnja.

- Ovo je bio jedan kvalitetan sastanak nas iz vrha SNSD-a koji su najčešće na najvišim funkcijama u Republici Srpskoj i BiH sa kojima smo razgovarali o nizu politika koje treba da budu usvojene usvojene, jer je u ovom trenutku i najveća odgovornost na SNSD-u. Ovo nije nikakav stranački sastanak i mi nemamo ništa protiv i da druge političke partije sa njima razgovaraju - dodao je Dodik.

Član Glavnog odbora SNSD-a Boris Pašalić, koji je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, rekao je da su potrebe proizvođača veće od mogućnosti, ali da je cilj da se nađe mjera i napravi balans da svi sektori budu prepoznati i ravnomjerno podržani.

- Imamo dobre trendove u proizvodnji svih glavnih poljoprivrednih proizvoda, iako imamo smanjenje broja gazdinstava, što se dešava svugdje u svijetu. Ona gazdinstva koja ostaju, ona se ukrupnjavaju, imaju bolju mehanizaciju, specijalizuju se u proizvodnji - naveo je Pašalić.

On je istakao kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji, te dodao da se žele uložiti veća sredstva kao podrška za investicije na farmama.

Pašalić je napomenuo da je za dvije godine uloženo približno 80 miliona KM sredstava Vlade Srpske i samim proizvođača, što je veliki iznos za Republiku Srpsku, a tim sredstvima je nabavljeno 350 novih traktora, više od 1.500 novih priključaka, izgrađeno više od 40 staja.

Predsjednik Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković ukazao je da je zaštita domaće proizvodnje goruće pitanje već niz godina i da je skrenuta pažnja na to da su nedostatna sredstva agrarnog budžeta i da treba poraditi na njihovom povećanju.

- Jedan od vidova njegovog povećanja bilo bi uvođenje zaštitne mjere kroz takse na uvoz poljoprivrednih proizvoda, dobar dio sredstava bi se mogao obezbjediti kroz te vidove naplate, koja bi se usmjerila u primarnu poljoprivrednu proizvodnju - pojasnio je Marinković.

On je napomenuo da ovo nije bio nikakav stranački skup, nego potreba da se sa ključnim ljudima obave razgovori radi zajedničkog pronalaska strategije kako unaprijediti domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Predsjednik Savez udruženja pčelara Republike Srpske Damir Barašin upozorio je na uvoz velikih količina meda sumnjivog kvaliteta, zbog čega bi nadležni ispekcijski organi trebalo da pojačaju kontrole.

On je naveo podatak prema kojem pčelarska proizvodnja premašuje 300 miliona KM i da treba raditi na profesionalizaciji ovog sektora.

Predsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske Branko Mastalo ocijenio je današnji sastanak kao koristan i dodao da ovo udruženje ima veliku saradnju sa resornim ministarstvom, te da je najbitnije da se svi problemi rješavaju zajednički.

Predstavnik peradara Srpske Đuro Cvijić naveo je da je resorno ministarstvo prepoznalo značaja peradarstva i da se taj sektor kreće naprijed u odnosu na ranije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana