Dodik: Političko Sarajevo bez osnova izdiglo temu "ikona" na opšti nivo jer im nije odgovarala posjeta Lavrova

Aleksandar Stojanović
Dodik: Političko Sarajevo bez osnova izdiglo temu "ikona" na opšti nivo jer im nije odgovarala posjeta Lavrova

BANjALUKA - Političko Sarajevo bez osnova je temu ikone, koju sam poklonio ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu, izdiglo na politički nivo. Jasno je da političkom Sarajevu nije odgovarao ni domaćin (Dodik) ni gost (Lavrov) pa su pokušali da još nešto nađu.

Rekao je to danas u Banjaluci srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i dodao da je afera u vezi sa ikonom obračun političkog Sarajeva s njim. Dodao je da su "oni ostrašćeni", jer žele da se pokažu u borbi sa Rusima, ali i da se osvete na međunarodnom političkom planu.

Istakao je da je ministar inostranih poslova BiH  Bisera Turković to uputila Tužilaštvu BiH.

- Turkovićeva ništa ne razumije, ali je ostrašćeno protiv Srba, inače sebi ne bi sebi dozvolila da to pokreće prije rasprave u Predsjedništvu ili negdje drugo..  Da je BiH pravna država onda bi se njeni organi raspitali o tome da li stvar potražuje Ukrajina, a ne ja – istakao je Dodik.

Ponovio je da nema nikakvih dokaza da je nešto ukradeno, te da to ne tvrdi ni Ukrajina, kao ni da je nestalo ili da pripada nekoj njenoj instituciji.

- Poručio bih im da dostave dokaze da je to bilo vlasništvo institucija Ukrajine i mi ćemo to vratiti uz izvinjenje da nismo znali da je to tako.

Ali, oni to još nisu dostavili i nemaju nikakvih podataka o tome - rekao je Dodik.

Istakao je da mu je čovjek iz Banjaluke je rekao da ima ikonu koju bi želio da pokloni, da je živio prije 25, 30 godina u Rusiji i da je to dio njegove porodične imovine-

- Smatrao sam da to može da bude lijep gest – pojasnio je  Dodik.

Dodik je naveo da su prilikom posjete Lavrova impresije bile da političkom Sarajevu nije odgovarao ni Dodik kao domaćin, ni Lavrov kao gost, te da je to pokazano ignorisanjem sastanka.

On smatra bi se, da je BiH normalna i pravna država, njeni organi, a ne on, raspitali da li ikonu zaista potražuje Ukrajina.

- Mi smo provjeravali i na dan kada sam imao sastanak sa Lavrovim, Ukrajina ništa od toga nije ništa potraživala, a nije ni mogla, jer je ta ikona privatna stvar, dio porodičnog nasljeđa, te nije pripadala nijednoj instituciji, te nigdje nije zavedena po broju ili po nekom aktu - pojasnio je Dodik.

On je naveo da postoji informacija i da je politička koordinacija na nivou BiH tvrdila da Interpol nema na listi potraživanja takve ikone, te da ne razumije o čemu se onda radi, osim što ni gost ni domaćin sastanka nisu dobrodošli u Sarajevu.

- Ikona je u trezoru u Istočnom Sarajevu i sačekaćemo da vidimo. To je mala ikona veličine 20 sa 15 centimetara - rekao je Dodik.

On je istakao da će učestvovati u postupku o ikoni, te da se njegovi ljudi već saslušavaju u vezi sa tim.

Ikonu svetog Nikole Dodik je poklonio Lavrovu tokom njegove posjete Istočnom Sarajevu 13. decembra prošle godine, a nekoliko dana kasnije Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine, na osnovu medijskih napisa,  zaključilo je da se radi o predmetu u vlasništvu Ukrajine. Ambasada te zemlje u BiH zatražila je od nadležnih u BiH da objasne sve detalje u vezi sa ikonom. Potom je rusko Ministarstvo inostranih poslova ikonu vratilo i ona je pohranjena u sef u kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Kabinet Milorada Dodika uputio je notu ambasadi Ukrajine u BiH u kojoj je od te zemlje zatraženo da navede relevantne informacije u vezi sa ikonom, a Dodik je pojasnio da je upitanju porodična ikona, a ne imovina Ukrajine, da je ikona na sigurnom te da Ukrajina nije ni poslala zahtjev u vezi s njom i da su mediji iz FBiH izmislili priču.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko prije dva dana je saopštio da je „pripadnost drevne ikone Ukrajini „ nesporna činjenica“, te da je  tužilaštvo te države je već pokrenulo „krivični postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije“.

Ruski MIP je na to odgovorio da Rusija još nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu Lavrovu u Istočnom Sarajevu posljednji vlasnik stekao nelegalno.

- Manipulacija medija služi da bi se Rusija diskreditovala - saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet u vezi sa ovim slučajem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana