Dodik: Pobijedio sam uprkos miješanju Zapada

GS
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za rusku agenciju TASS da je pobijedio na predsjedničkim izborima u Republici Srpskoj 2. oktobra uprkos miješanju Zapada.

"Moja ukupna prednost, prema rezultatima izbora, iznosi 30.000 glasova, odnosno oko pet ili šest odsto. U trenutnim okolnostima, to je veoma značajan rezultat, koji se ne može dovesti u pitanje bilo kakvim postupkom koji bi ovdje pokrenule opozicione stranke, koje su zapadne ambasade podstakle da izazovu nestabilnost", rekao je Dodik.

Komentarišući rezultate glasanja, Dodik je dodao da je situacija "mirna i stabilna", te da se razmatra formiranje nove vlade i da će se danas održati prvi sastanci.

Dodik: Dvostruki aršini kod referenduma u interesu Amerike

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik skrenuo je pažnju na dvostruke aršine kada se radi o referendumima koji služe interesima SAD, kao što je to bio slučaj na Kosovu i Metohiji.
Dodik je "Sputnjiku" rekao da mještani Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti, imaju pravo na samoopredjeljenje.

"Narodi imaju pravo da održavaju referendume. Koliko ja znam, ruski narod živi na toj teritoriji i ima pravo da odlučuje i donese odluku. Tu odluku jednostavno treba poštovati i ništa više", izjavio je Dodik.

Dodik je podsjetio na dvostruke aršine kod referenduma koji služe interesima SAD, jer takvi referendumi uživaju posebnu podršku njihovih zapadnih saveznika, kao što je to bio slučaj sa referendumom na Kosovu i Metohiji.

"Sada je Rusija uradila nešto vrlo važno - vratila je principe Povelje UN i pravo naroda na samoopredjeljenje, što je najviši princip međunarodnog prava", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Rusija ne mora da provjerava da li su druge zemlje priznale rezultate ili ne.

Referendumi o pridruživanju pomenutih oblasti Rusiji održani su od 23. do 27. septembra, tokom kojih je stanovništvo većinski podržalo pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i lideri četiri nove oblasti potpisali su relevantne sporazume u petak, 30. septembra.

On je danas potpisao zakone o zvaničnom pridruživanju oblasti Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana