Dodik: Opsada Lenjingrada je vječna opomena

Srna
Dodik: Opsada Lenjingrada je vječna opomena

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je gubernatoru Sankt Peterburga Aleksandru Dmitrijeviču Beglovu i stanovnicima ovog grada Dan oslobođenja tadašnjeg Lenjigrada od fašističke opsade u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je istakao da je hrabrost i snaga branilaca tadašnjeg Lenjingrada bila važan simbol volje sovjetskog naroda da se odupre najezdi fašista, saopšteno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Podsjetivši da su njemačke i finske snage tokom Drugog svjetskog rata držale pod opsadom Lenjingrad 872 dana, Dodik je naglasio da je stanovništvo tog grada pokazalo maksimum izdržljivosti i odvažnosti, dok je sa druge strane na vidjelo izašlo najcrnje zlo i gnusne metode iscrpljivanja ljudi svojstvene samo nacističkim i fašističkim ideologijama.

Dodik je naglasio da je sjećanje na junaštvo i hrabrost stanovnika opkoljenog Lenjingrada živo i danas u srcu svakog dobronamjernog i civilizovanog čovjeka i ostaće kao vječna opomena na zlo koje su fašisti počinili u Drugom svjetskom ratu.

"Vama i svim stanovnicima Sankt Peterburga želim mir, radost i blagostanje i da se ovakvo zlo više nikada nikome ne ponovi", poručio je Dodik.

Danas se navršava 77 godina od oslobođanja Sankt Peterburga, tadašnjeg Lenjingrada od nacističke opsade tokom Drugog svjetskog rata.

Opsada Lenjingrada počela je septembra 1941. i trajala je 872 dana, do 27. januara 1944, kada je razbijena u sovjetskoj operaciji "Iskra".

Lenjingrad je jedini veliki grad u istoriji koji je izdržao opsadu od skoro 900 dana.

Od tri miliona stanovnika prije rata, u gradu je do kraja opsade ostalo njih 800.000. Prema raznim procjenama, tokom opsade život je izgubilo između 641.000 i milion ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana