Dodik: Okupljeni oko svete riječi – sloboda

Srna
Dodik: Okupljeni oko svete riječi – sloboda

Beograd - Predsjednik Repubike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras, otvarajući u Beogradu manifestaciju “Dana Srpske u Srbiji”, da Srbiji i Srpskoj ne treba novo upoznavanje, nego da potvrde prijateljstvo i da pokažu da su istinska braća, koja se okupljaju oko svete riječi - slobode.

Dodik je rekao da ljubav i povezanost jednog naroda nije uspio da prekine tok istorije, te naglasio da ga za ovu manifestaciju vezuju velike emocije i da uvijek dolazi sa tremom da ona bude što bolja.


On je istakao da večeras odaje poštu precima koji su dali život za slobodu koju sada ima srpski narod u Srbiji i Srpskoj.

Dodik je podsjetio da je srpski narod kroz istoriju vodio teške bitke za slobodu, da nikada nije odustajao, te da nikada sebično nije čuvao slobodu samo za sebe, već je nesebično dijelio sa drugim narodima i s njima želio da živi u miru i slozi i gradi takvu budućnost.

“Drugi tako nisu mislili i zato smo izgubili zajedničku zemlju koja ne može da bude ništa drugo nego naš ukupan srpski nacionalni poraz prošlog vijeka. Zato je važno da danas imamo snažnu Srbiju i snažnu Republiku Srpsku”, istakao je Dodik.

Predsjednik Dodik je poručio da srpski narod mora da bude svjestan snage koju ima i koja nije mala.

“Drugi pokušavaju da nam dokažu da smo mali, nedostojni vlastitih odluka o svom životu. Zato je važno da smo ovdje u Srbiji, da vam pokažemo koliko je Republika Srpska vaša, ali i da vam kažemo da je Srbija naša i da je to jedinstvo koje se okuplja oko svete riječi - slobode”, naglasio je Dodik.

On je naglasio da Srpska nema nijedan problem sa drugim narodima, da želi da živi u miru, te podsjetio na stradanja srpskog naroda kroz istoriju.

Srbi, kako je rekao, nemaju potrebu danas da se povuku pred ijednim zahtjevom na uštrb nacionalnih i državnih interesa.

“Zato je važno da Srbija uspije...Srbija je danas naš sve veći ponos. Srpskom narodu je danas potrebno da se okupi oko naših državnih i nacionalnih ideja, da završimo poslove koje su nam u prošlosti ostavljali nezavršene, tvrdeći da mi nemamo pravo na ono što su oni imali, praveći monolitne nacionalne države oko nas, a nama tvrdeći da samo mi moramo da budemo u zajednici”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Srpska proteklih godina bila suočena sa stalnim pristicima na njen subjektivitet i autonomiju, napominjući da je visok stepen formalne autonomije dobila Dejtonskim sporazumom, a što je rezultat borbe srpskog naroda pod vođstvom Radovana Karadžića i vojnom upravom generala Ratka Mladića, koji su se borili za slobodu srpskog naroda i nezavisnu državu na tom prostoru.

Dejtonski sporazum, kako je rekao, bio je kompromis po kome su Srbi pristali da uđu u kvazi BiH, koju su kasnije visoki predstavnici razgrađivali, pokušali da smanje i oslabe Republiku Srpsku i naprave od nje praznu ljušturu, ali da se srpski narod borio protiv toga.

Prema njegovim riječima, srpski narod se u tom periodu drznuo da pravi državu, koju pravi i danas.

“Zato je naša borba bila teška, ali smo uvijek bili zagledani u Srbiju, uvijek željeli da bude što veća i snažnija. Srbija je danas nezaobilazan faktor stabilnosti i mirom na ovim prostorima, sa svojim potencijalima je najjača i najmoćnija zemlja Balkana”, istakao je Dodik.

On je naglasio da Srbija pokazuje ljubav prema Republici Srpskoj, te da je pod vođstvom predsjednika Aleksandra Vučića i njegove Vlade pomogla Srpskoj da, između ostalog, izgradi nekoliko vrtića, most, pomogla nekoliko naselja, izgradnju bolnice.

“Živjela Srbija, živjela Republika Srpska, živio srpski narod i neka živi naša Sveta Srpska pravoslavna crkva”, poručio je Dodik.

Svečanom otvaranju manifestacije “Dana Srpske u Srbiji” u Kombank dvorani u Beogradu prisustvovali su direktor Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, vikarni episkop patrijarha srpskog Irineja Stefan, ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, akademici, kao i predstavnici Vojske i policije.

U umjetničkom dijelu programa u Kombank dvorani, prema scenariju i u režiji Dragana Elčića, učestvovali su Bora Dugić, Biljana Đurović, Nebojša Dugalić, Dječiji hor “Izvornik” - dirigent Hristijana Sandić, Hor Dečijeg kulturnog centra Beograd - dirigent Nevena Ivanović, hor AKUD “Ivo Lola Ribar” - dirigent Milovan Pančić, plesna grupa “Una Saga Serbika” i Dragoljub Đuričić i njegovi bubnjari.

Dani Republike Srpske u Srbiji trajaće do 8. septembra i imaće ukupno 25 programa realizovanih u 19 gradova i opština u Srbiji u 35 izvođenja.

Tokom manifestacije, Srpsku će predstaviti naučne, kulturne i umjetničke institucije, profesionalna i amaterska pozorišta i grupe, kao i kulturno-umjetnička društva, klubovi i udruženja, a nastupiće i samostalni umjetnici, glumci i književnici.

Predviđeno je da sutra budu održani programi u Beogradu, Vršcu, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Užicu i Subotici, a u srijedu, 5. septembra, u Novom Sadu, Somboru, Vranju, Inđiji, Užicu, Loznici, Kragujevcu, Aranđelovcu, Nišu i Beogradu.

U četvrtak, 6. septembra, programi će biti održani u Beogradu, Subotici, Nišu, Aranđelovcu, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Loznici, Sečnju i Novom Sadu, a u petak, 7. septembra, u Subotici, Kruševcu, Topoli i Beogradu.

U subotu, 8. septembra, programi će biti održani u Beogradu i u Subotici, gdje će svečano biti zatvorena ovogodišnja manifestacija.  

Mirjanić: Manifestacija pokazatelj dobre saradnje Banjaluke i Beograda

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da su “Dani Srpske u Srbiji” jedna u nizu manifestacija tokom cijele godine koje pokazuju koliko dobro sarađuju Republika Srpska i Srbija u svim vidovima društvenog i ekonomskog razvitka.
“To pokazuju mnogi događaji tokom cijele godine. Pogotovo ton tome daje svestrana saradnja dvije vlade. Nedavno smo imali zajedničku sjednicu u Trebinju i potvrdili sve što smo do sada radili i utvrdili nove zadatke za naredni period”, rekao je Mirjanić novinarima u Beogradu na svečanom otvaranju “Dana Srpske u Srbiji”.

On je istakao da se radi na jačanju svestrane saradnje Srbije i Republike Srpske na obostrano zadovoljstvo i izrazio nadu da će u narednom periodu biti još mnogo efekata te saradnje.

Vulin: Srpska bila i biće jedan od prioriteta Srbije

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je večeras u Beogradu, povodom početka manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, da je Republika Srpska bila, jeste i biće jedan od prioriteta Srbije i da će Srbija uvijek činiti sve da Srpska živi u miru i stabilnosti.
“Republika Srpska bila je i biće jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, kojoj će pokušavati uvek da pomogne”, rekao je Vulin novinarima uoči otvaranja manifestacije.

On je naglasio da Srpska treba da zna da što Srbija bude snažnija, stabilnija i sigurnija, da će i Srpska isto tako biti snažnija, sigurnija i stabilnija.

“Jedno bez drugog ne ide”, rekao je Vulin, koji je ponovio da Srbija više nikada neće dozvoliti nove “Oluje”, kao ni bilo kakve pogrome ni nove Jasenovce.

On istakao da Srbi, bez obzira gdje žive, jesu i moraju da budu jedno.

Prema njegovim riječima, to govori srpsko porijeklo, istorija, kultura, civilizacija, što nameće potrebu da se srpski narod izbori za opstanak.

“Srbi gde god da žive, samo ako su jedno, mogu da se nadaju da će jednom rešiti svoje nacionalno pitanje i da će opstati u ovom teškom i surovom svetu za narode koji nisu previše brojni, ali imaju veliku istoriju”, rekao je Vulin.
 

Đokić: Produbljenje veza za dobro srpskog naroda

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je večeras u Beogradu da manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” svake godine doprinosi produbljenju odnosa i veza Republike Srpske i Srbije i unapređenju sradnje u ekonomiji i drugim poljima.
Đokić je novinarima na svečanom otvaranju manifestacije u “Kombank” dvorani rekao da ona svake godine okuplja ugledne ljude koji su posvećeni ideji saradnje Srpske i Srbije.

On je naveo da se manifestacija ove godine održava u 19 gradova Srbije i donosi novine i unapređenje, ne samo ekonomske, nego sveopšte društvene saradnje, prije svega kulturne i sportske.

“Ovakvom manifestacijom samo potvrđujemo da radimo za dobro svoga naroda i da ne gledamo Drinu kao granicu, nego kao rijeku”, rekao je Đokić.

 

Episkop Stefan: Srpska da i dalje bude najsvetija srpska zemlja

Vikarni episkop patrijarha srpskog Stefan je na otvaranju “Dana Srpske u Srbiji” u Beogradu, prenio blagoslov Njegove svetosti patrijarha Irineja i njegove želje da Republika Srpska i dalje bude najsvetija srpska zemlja.
Obraćajući se okupljenima na otvaranju manifestacije u Kombank dvorani, episkop Stefan je istakao da sada shvata da je Republika Srpska nešto najsvetije što su Srbi mogli dobiti u nesretnom ratu.

“Kada je konačno 1995. godine Republika Srpska međunarodno priznata, svi mi rođeni na teritoriji današnje Federacije BiH bili smo jako ožalošćeni jer smo izgubili sve što je sveto, od zemlje, grada, sela, kuće, crkve, škole, pa do grobova i uspomena”, rekao je episkop Stefan.

U svojstvu izaslanika patrijarha srpskog Irineja, on je prenio njegove blagoslove i želje da Srpska i dalje bude najsvetija srpska zemlja.

“Samo slobodna i jaka Republika Srpska je garant mira na ovim prostorima. Uvjeravam sve ljude da se ne plaše Republike Srpske, jer tu slobodu želimo svima. Bog je dao slobodu kao dar svakome čoveku”, naveo je episkop Stefan.

On je dodao da prenosi uvjerenje patrijarha Irineja da je čovjek koji svojom posvećenošću i iskustvom, izborom ljudi oko sebe, čovjek koji najbolje pokazuje kako se brani i jača Republika Srpska upravo njem predsjednik Milorad Dodik.

“Neka i ovaj večerašnji skup posluži kao podsjetnik svima nama, ma gde u svetu živeli, da nas svetosavski zavet obavezuje da živimo u slozi i miru sa svima i da nam je vasrsli Hristos mera življenja”, naveo je episkop Stefan.

 

Cicović: Potreba za slogom, jedinstvom i sabornošću srpskog naroda

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je večeras na svečanom otvaranju “Dana Srpske u Srbiji” da se ovom manifestacijom i ove godine želi naglasiti potreba za slogom, jedinstvom i sabornošću srpskog naroda, u kojoj se njeguje i čuva srpski jezik i pismo, vjera i tradicija.
“Svjesni smo i znamo da je svaki politički pritisak na Republiku Srpsku istovremeno i pritisak na Srbiju, ne samo kao državu koja je garant Dejtonskog sporazuma, nego i kao državu istog naroda, srpskog naroda, i zato želimo da i ove godine naglasimo tu potrebu za slogom, za jedinstvom i sabornošću”, poručio je Cicović na svečanosti u Kombank dvorani u Beogradu.

On je napomenuo da se veliki pritisci na Srbiju zbog Kosova i Metohije osjećaju i u Republici Srpskoj - “kako na političkoj sceni, tako i u duši svakog našeg čovjeka”.

Cicović je istakao da su “iz te politike i iz te naše duše” nastali i programi koje je Predstavništvo organizovalo ove godine - od Vranja do Subotice i od Vršca do Loznice.

“Naša želja je da ovom manifestacijom na najbolji način predstavimo privredu, nauku, kulturu i umjetnost Republike Srpske. Ta želja svake godine pred nas stavlja sve veće i veće izazove: da od mnogo ponuđenih programa izaberemo one najbolje, one koji će biti ne samo slika trenutnog stanja u ovim oblastima u Republici Srpskoj, nego da istovremeno pokažu i koliko je velika i snažna veza Srpske i Srbije”, rekao je Cicović.

Direktor Predstavništva Republike Srpske poželio je građanima Srbije da uživaju u programima manifestacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana