Dodik: Odluka CIK-a čisti etnički inženjering

Srna
Dodik: Odluka CIK-a čisti etnički inženjering

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je današnja odluka Centralne izborne komisije /CIK/ BiH o ponavljanju izbora u Doboju i Srebrenici sramotna, uperena protiv Republike Srpske radi njene destabilizacije, te da se njome čini politički i etnički inženjering.

Dodik smatra da navedene okolnosti ukazuju da Republika Srpske ne smije odustati od svog prava na status, jer se, kako je naveo, primjenjuje koncept "kadija te tuži, kadija ti sudi", koji je primjenjivan tokom otomanskog perioda.

On je istakao da se CIK direktno svrstao u provođenje bošnjačke politike, kao i političkog Sarajeva, koji žele da u Srpskoj kreiraju određene odnose.

"Sva naša građanska i izborna prva su u Doboju i Srebrenici pogažena. I na drugim mjestima i u Federaciji/BiH/ bilo je sličnih opština koji su na sličan način podnosile prigovore za same izbore i nijedno od tih mjesta nije poništeno", napomenuo je Dodik.

On je rekao da CIK od Doboja i Srebrenice pravi slučaj, ali i da je to priprema za naredne izbore u kojima ta institucija "želi da se mešetari".

"Činjenica je da je u Doboju CIK ostavio 17 glasačkih mjesta koja su isključivo bošnjačka, muslimanska, a sva srpska je poništio. Isto tako i u Srebrenici, sva srpska glasačka mjesta su poništena, a tri, gdje su Bošnjaci glasali i gdje su većina, nisu poništena", izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Doboju.

On je naveo da je ovom odlukom CIK počinio politički i etnički inženjering.

"U uslovima kada je CIK pod direktnim uticajem stranaca i određenih ambasada, moglo se i desiti da se odugovlačilo sa odlukom o Doboju i Srebrenici, a onda su stranci rekli vi priznajte izbore u Mostaru, a ovamo radite šta hoćete", rekao je Dodik.

On je naveo da je riječ o "sramotnoj koaliciji i izdaji predsjednika SDS-a Mirka Šarovića i PDP-a Branislava Borenović, s ciljem da problematizuju Republiku Srpsku sa stanovišta primjene zakona, iako je očigledno da i CIK nije izabran u skladu sa zakonom, da su njihove odluke promašile sve rokove i da je samo zakazivanje i odgađanje izbora bilo promašeno i mimo zakona".

"Sve se to moralo tolerisati. Neko može da pita - zašto smo mi ulazili u sve to? A, šta drugo da radimo?! Raspisani su izbori mi smo ušli u to, nosili smo se sa tim i nosićemo se dalje", izjavio je Dodik.

On tvrdi da su "SDS i PDP, sa svojim članovima koji su u CIK-u, napravili dogovor sa političkim Sarajevom prema kojem su Šarović i Borenović trebalo da problematizuju Doboj kao problem izbora, a muslimanima je trebalo da problematizuju Srebrenicu, pa su našli kompromis da se izbori ponište u obje lokalne zajednice".

Dodik je rekao da Srbi moraju da vide da su biračka mjesta Bošnjaka favorizovana i da nisu dirnuta, a da se samo problematizuje tamo gdje su Srbi, kojima se pokušava nametnuti da ne poštuju demokratski proces.

"Pod ovim okolnostima i ovakvim CIK-om, SNSD će početi aktivnosti i pripremati se da, zajedno sa svim partnerima, bojkotuje i onemogući izbore na prostoru Republike Srpske 2022. godine, jer ovo nisu fer i zakoniti uslovi“, poručio je Dodik, koji je i lider SNSD-a, te dodao da će, ukoliko se za to odluče, biti veoma teško održati izbore na prostoru Republike Srpske.

Dodik je istakao da CIK ne može dovoljno puta da poništi izbore koliko ih SNSD može pobijediti, te je najavio da će ova partija uputi žalbu na odluku CIK-a, ali da od nje ne očekuje previše imajući u vidu da je sve to "ista igra, struktura, logika, centar".

On je istakao da je danas podržao gradonačelnika Borisa Jerinića i lokalni SNSD za koje je siguran da će na ponovljenim izborima ostvariti snažnu pobjedu i poslati poruku da su u toj lokalnoj zajednici nemoguće smicalice.

Dodik je poručio da neće dozvoliti da Doboj, koji u posljednjih godina pokazuje snažan rast u rješavanju infrastruktrnih problema i drugi investicija kojih je do sada oko sedamsto miliona KM, treba da bude doveden u pitanje.

Doboj je, naglasio je, strateški veoma važan za Republiku Srpsku i njene investicije, a da bi se to moglo realizovati mora biti dobra saradnja lokalne i republičke vlasti za koju kaže da je trenutno besprijekorna, te podsjetio na realizaciju projekta nove bolnice.

On je poručio da će se izbori u Doboju provesti po zakonu, a da to neće uraditi razni mešetari iz CIK-a, koji je odlukom da poništi rezultate izbora u Doboju i Srebrenici napravio polarizaciju koja će imati reperkusije i na odnose u samoj BiH.

Dodik je istakao da je riječ o lakrdiji neviđenih razmjera, te da je dogovor o tome kako problematizovati Doboj napravljen prije samih izbora.

"Ovdje se radi o tome da su ljudi prije izbora organizovali ovaj spektakl i dogovor kako problematizovati Doboj. Ovdje su posmatrači opozicionih stranaka već ujutro oko 9.00 časova bacali akreditacije, što govori da je to sve bilo zajednički spremljeno", podsjetio je Dodik.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da nezakonito izabran CIK donio nezakonitu odluku u nezakonitom roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana