Dodik odbacio mogućnost da se član Predsjedništva BiH bira indirektno

G.S.
Dodik odbacio mogućnost da se član Predsjedništva BiH bira indirektno

BANjALUKA - Predsjednik SNSD Milorad Dodik pozdravio je odluku predsjednika HDZ BiH, Dragana Čovića, da se obrati na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za 1. februar.

Istovremeno, kaže Dodik, Bakir Izetbegović je to odbio iz „kalkulantskih razloga".

– Mi ćemo odlučivati o onome šta će nas odvesti u Parlamentarnu skupštinu BiH. Mi ćemo predložiti zakon i biće prva tačka dnevnog reda o kojoj ćemo razgovarati – rekao je Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke.

Podsjećamo, on je ranije najavio da će u PS BiH predložiti zakon kojim se zatvorom kažnjava nazivanje Srba, Republike Srpske, ali i bilo koga u BiH genocidnim.

Kada je riječ o izbornoj reformi u BiH, Dodik je naglasio da konstitutivnost tri naroda i dva entiteta ne smije da bude promijenjena.

– Svaka izmjena Izbornog zakona mora to da reflektuje. Srpska i SNSD odbacuju mogućnost da se član Predsjedništva BiH bira indirektno u PS BiH i drago mi je da i opozicija smatra tako. Stavili smo tačku na to pitanje. To pitanje je za one koji se nalaze u Neumu. Ono što će nas dovesti za sto jeste prijedlog u kome će se vidjeti da je transparentan izbor srpske delegacije u Domu naroda FBiH i da je ona legitimna. Ako ne bude tako, nećemo glasati ni za kakvo drugo rješenje – naglasio je Dodik.

Nakon sastanka sa predsjednicima gradskih odbora SNSD, Dodik je poručio da su gradske organizacije stranke konsolidovane.

– Danas smo u Prnjavoru, prije toga u Višegradu, riješili problem skupštinske većine. Naši načelnici tamo sada imaju podršku skupštine. Ostalo je da većinu riješimo u Trnovu i Goraždu i ostaje da vidimo kako konsolidovati stanje u Drvaru, gdje su pokrenuli opozov našeg načelnika. Naša delagacija uskoro ide tamo – rekao je lider stranke.

On je rekao da istraživanja stavova građana pokazuju da bi 34,9 odsto onih koji bi izašli na izbore glasalo za SNSD, dok bi sve stranke opozicije zajedno dobile 28 odsto glasova.

– Kada tome dodate naše kaolicione partnere, čiji kapacitet nije mali, jasno je da idemo ka odličnom rezultatu. Pripremamo našu organizaciju za novo djelovanje. SNSD uvodi inovativne metode u svoje djelovanje. Ranije se nismo dovoljno usmjeravali na sredstva masovne komunikacije, na društvene mreže. Sada smo se prema tome referirali. Danas naša partija, kao što je u Banjaluci, ima najbolje uređenu tu oblast. SNSD ima sa čim da izaće pred narod, SNSD je patriotska politička partija – poručio je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana