Dodik: Nisu se stekli uslovi za povratak Srba u institucije BiH

Srna
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Predstavnici Republike Srpske će narednih dana izraditi prijedlog na koji način se može riješiti Inckov zakon, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na pres-konferenciji u Banjaluci.

"Ne možemo da prihvatimo da bude politička odluka da se Srpskoj oduzimaju šume, imovina. Ne možemo da prihvatimo da to bude predmet razgovora na niovu BiH, time se mijenja suština Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da će srpski predstavnici ići na sjednice samo onda kada procijene da je to potrebno.

"Tražićemo da se otklone razlozi zašto srpski predstavnici ne učestvuju u radu u zajedničkim institucijama", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je istakao da su spremni da podrže dogovore o Izbornom zakonu o izboru člana Predsjedništva BiH između druga dva konstitutivna naroda.

Opozicija zloupotrebljava Vučićevu zabrinutost za dešavanja u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da opozicija u Republici Srpskoj pokušava da zloupotrijebi zabrinutost i interes predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za dešavanja u BiH.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da opozicija različito interpretira razgovor sa Vučićem, te da bi bilo dobro da još jednom pročitaju zajedničku izjavu.

"Pokušavaju da pripišu ili napreve atmosferu da je sve to nešto gotovo ili definitivno urađeno. U narednim danima treba o tom pitanju razgovarati, jer nije malo ako predsjednik Srbije zamoli ovu strukturu da o tome razmisli", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, treba se referirati oko toga, ali nisu otklonjeni razlozi koji su doveli do toga da srpski predstavnici ne učestvuju u odlučivanju u zajedničkim organima.

"S druge strane, ponoviću član Četiri zaključaka Narodne skupštine koji kaže da naši predstavnici mogu da učestvuju u onome što je u interesu Republike Srpske", naveo je Dodik i dodao da je učestvovao na svim sjednicama Predsjedništva.

Što se tiče Savjeta ministara, Dodik je rekao da je isto postupano, navodeći kao primjer odluku o privremenom finansiranju.

"Ali, želja opozicije je da se vrate u zajedničke institucije, a da se neko drugi okrivi za to. Oni imaju kapacitet da to i urade, mogu zajedno sa Adilom Osmanovićem da imaju pet glasova za odlučivanje u Predstavničkom domu. Što se nas tiče, mi ćemo razmatrati razloge i uslove zašto ne učestvujemo", naglasio je Dodik.

On je dodao da će o ovom pitanju pokušati da razgovaraju i sa opozicijom u Republici Srpskoj i da vide na koji način mogu to pitanje da postave na dnevni red.

"Sve ostrašćene izjave koje dolaze od opozicije su usmjerene ka tome da bi se pojačao pritisak na Republiku Srpsku, da bi se odagnali ratno-huškački pozivi mnogih faktora iz FBiH koji smatraju da je vrijeme da se obračunaju sa Republikom Srpskom i Miloradom Dodikom. Tu imaju zajednički interes", istakao je Dodik.

Dodik je naveo da je tu i Kristijan Šmit, te da postoji anormalna situacija da građanin druge zemlje dolazi u BiH, lažno se predstavlja visokim predstavnikom i pokušava da drži lekcije svima.

"Kad god on progovori moram da kažem da je on lažan, da nije imenovan od Savjeta bezbjednosti UN, da samo to daje legitimitet, a ne njegov izgled, porijeklo...", rekao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, oni koji su poslali Šmita smatraju da u BiH žive ludaci čim mogu da pošalju nekog tako neartikulisanog, koji ovdje govori kako ima dobre namjere, a u suštini nema lagitimitet.

"Iz tog razloga ću se uvijek baviti s njim. Niko iz Republike Srpske neće razgovarati s njim u funkciji visokog predstavnika jer on to nije", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je Šmit polupao lončiće, te da je velika sramota za Njemačku što stoji iza takvog luzera, kojem je najvažnije da se Milorad Dodik isključi iz politike.

Srpska ne smije da prihvati da oni koji joj se nameću odlučuju u njeno ime

Dodik je rekao da Republika Srpska ne smije prihvatiti Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, niti da oni koji joj se nameću odlučuju u njeno ime.

"Srpska ne smije prihvatiti takve mešetare i lažove, one koji pokušavaju da se nametnu. Ne smije prihvatiti da oni odlučuju u naše ime, jer to i nije predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je naveo da je sve nakaradno do mjere besmisla u kome se nalazi BiH, a pogotovo sa dodatom aromom ili gorčinom, jer Kristijan Šmit pokušava sebe da predstavi važnom facom, a u suštini nije ništa.

On je podsjetio da je Republika Srpska ranije prolazila kroz teške periode i imala mnogo težih pitanja.

"Nema problema da se razgovara i dogovara na nivou BiH, ali se tamo moraju uvažavati interesi Republike Srpske i srpskog naroda", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, da je neko želio izmjenama Krivičnog zakona BiH da smiri situaciju u BiH, vjerovatno bi u tim svojim brljotinama koje je ranije predložio Valentin Incko napisao i to da je jednako kažnjivo ako neko nazove Republiku Srpsku "genocidnom tvorevinom" ili Srbe "genocidnim narodom" ili "genocidašima" i da isto ide pet godina u zatvor.

"Odredbama Krivičnog zakona koji je nametnuo Incko sve je usmjereno ka tome da se nametne atmosfera da upravo oni koji tako nešto govore mogu nekažnjeno to da rade, a drugi ne smiju o tome uopšte da diskutuju jer je to nešto gotovo. Napravili su atmosferu da Republika Srpska žkao genocidna tvorevinaž ne može da postoji i treba je demontirati", kaže Dodik.

Dodik je napomenuo da oni već duže pokušavaju da demontiraju Republiku Srpsku, ali da im to ne ide baš uspješno jer su za to potrebni Srbi koji to neće da urade.

"Mi imamo naš demokratski kapacitet i spremni smo da ga upotrijebimo. Prisustvovaću prvoj sjednici Predsjedništva BiH i odlučivaću onako kako ja smatram da treba. Ne može niko očekivati da mi odlučujemo onako kako oni očekuju, a da mi samo tamo dolazimo i glasamo za njihova rješenja. To se nikada neće desiti", poručio je Dodik.

Govoreći o sankcijama koje su SAD uvele protiv njega, Dodik je rekao da sankcije apsolutno ni za koga, pa ni za njega, ne predstavljaju neku baš sjajnu situaciju.

"Sada mi je jasno da politike uvažavanja Republike Srpske ne prolaze kod njih i da su Amerikanci u potpunosti na strani muslimana u BiH, da su njihovi izvršioci radova koji su smislili talas nekih novih sankcija. Taj dio američkog establišmenta koji je napravio priču na ratu i izmišljotinama o Srbima kao lošim momcima vratio se ponovo i pokušava da po svojoj mjeri ovdje kroji i donosi odluke", ocijenio je Dodik.

On je rekao da poznaje lično zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara i da misli da on ima potencijal i "da naredi da se čovjek likvidira".

"To ne mora da nas brine. Republika Srpska stoji dobro i ima stabilne račune. Srpska ima svoje prijatelje i isključivo će se baviti pitanjima Ustava BiH i to je pozicija", istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da ne razumije da Republika Srpska ne može da dobije ono što joj je dato Ustavom BiH.

"Kada sam pitao Eskobara zašto se krši Ustav BiH i Dejtonski sporazum i da to nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, on mi je odgovorio da je to moguće, ali je u skladu sa politikama", pojasnio je Dodik.

Dodik je zaključio da Republika Srpska mora ostati zavjet srpskog naroda i svih koji u njeno ime odlučuju.

Neprihvatljiv izbor srpskog člana Predsjedništva u parlamentu BiH

Dodik je naveo da ne dolazi u obzir nikakav izbor srpskog člana Predsjedništva u parlamentu BiH.

"Biraće se Srbin i ostali iz Republike Srpske i to direktnim izborom, što je jedino moguće na prostoru Srpske. To je bitno jer će se u Federaciji BiH birati Hrvat, musliman i ostali. Ponavljam, prihvatljivo je da Srpska bira Srbina i ostale, što možemo dodati. Ništa drugo nećemo promijeniti", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je u vezi sa pregovorima o izmjeni izbornog zakonodavstva BiH poručio da će srpski član Predsjedništva biti onaj kojeg izabere narod i to je najvažnije.

Dodik je konstatovao da sa aspekta Srpske ostaju tri člana Predsjedništva BiH, te da su neprihvatljive kalkulacije da se uvede još jedan, četvrti član iz reda ostalih.

On je u vezi sa svojim nedavnim sastankom sa predsjednikom Srbije rekao da Aleksandar Vučić nije tražio, već zamolio da predstavnici Srpske razmotre da se vrate u zajedničke institucije BiH.

"Ništa na tom planu nije nalogodavno. Niko nikome nije ništa naredio", rekao je Dodik i dodao da se stalno traži način da se sporna pitanja u BiH riješe.

Dodik je rekao da predstavnicima iz Republike Srpske nije lako ići u zajedničke institucije, ali da su izabrani da tamo budu, bez obzira koliko im to bilo mučno.

"Ljepše nam je biti u Banjaluci. U svakom slučaju zaključke koje je donijela Narodna skupština o učešću naših predstavnika u zajedničkim institucijama pisao je /lider SDS-a Mirko/ Šarović u znatnom obimu, a sva galama se navalila na mene, od čega ne bježim", rekao je Dodik.

On je istakao da Srpska nije preduzela nijedan korak i da nema plan o teritorijalnom ugrožavanju BiH.

"To je lažna optužba koja ide stalno. Mi tražimo samo BiH koja je predviđena Ustavom. Dakle, možemo da prihvatimo samo onu BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri naroda", naglasio je Dodik.

On je rekao da opozicija "opštom galamom" stalno gleda da nešto ušićari, ali da vladajuća koalicija u Srpskoj vodi odgovornu politiku, kojoj pristupa na najodgovorniji način.

On je naveo da ne može prihvatiti bilo kakve odluke Kristijana Šmita "jer on ne postoji".

Dodik kaže u vezi s tim da bi budućnost BiH sa nelegalnim Šmitom bila lažljiva.

"On se predstavlja da postoji. Zato bilda svoje mišiće stalno nekim pričama. Mislim da je bijesan i da je pod velikim pritiskom muslimana da nešto uradi... Da on, recimo, nešto sad preduzme - ne znam, neću prihvatiti. Kako da prihvatim odluku čovjeka koji ne postoji. Znači, ne možete prihvatiti njega i njegove odluke, bez obzira što on sada tamo bjesni i ponaša se kao slon u staklenoj bašti pokušavajući da pridobije pažnju", pojasnio je Dodik.

Komentarišući spekulacije da bi Šmit mogao da ga smijeni, Dodik je rekao da o tome ne može pričati hipotetički, ali da bi to bila još jedna nakarada.

"I to ona u kojoj čovjeka koji je dobio najviše glasova na izborima (Milorada Dodika) smjenjuje neki stranac koji nema mandat. Kako bi to izgledalo, vidjećemo", zaključio je Dodik.

Eskobar i Nelson nastavljaju da lažu

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni izaslanik američkog predsjednika Gabrijel Eskobar i američki ambasador u BiH Erik Nelson nastavljaju da lažu kada je riječ o sankcijama koje su mu uvedene.

Odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare u Banjaluci, Dodik je upitao šta su doprinijele sankcije o kojima govori Eskobar.

"Kažu ne mogu se vršiti transferi novca. Što se mene lično tiče nisam vršio nikakve transfere niti imam neke račune u inostranstvu. Znaju oni to savršeno dobro, ali nastavljaju da lažu i on i Nelson. Nisam znao da su toliki lažovi. Nevjerovatno lažu", istakao je Dodik.

On je rekao da za Eskobara postoji niz špekulacija da je dobio silni novac dok je radio u Crnoj Gori.

"Da li je to istina ili nije ja ne znam, ali pošto oni špekulišu o meni i ja imam pravo da iznesem špekulacije koje sam čuo. Znamo da neke diplomate Stejt departmenta imaju imovinu u Crnoj Gori", naglasio je Dodik.

Govoreći o najavama zvaničnog Brisela vezanim za mogućnost da uskrate sredstva za BiH, Dodik je naveo da je tu riječ o ranije utvrđenim sredstvima od kojih je dio već došao u BiH.

"Drugi dio treba da stigne. To je dio pomoći vezano za pandemiju i nema veze sa strukturalnim sredstvima vezanim za ove procese. Mi smo u procesu razgovora sa EU oko sredstava iz paketa od devet milijardi za zapadni Balkan, predviđenim za BiH. Republika Srpska je dobila tri ili četiri projekta za praćenje na kreditnoj osnovi sa dijelom donacije", rekao je Dodik.

On je objasnio da je riječ o projektima izgradnje auto-puta od Doboja do Modriče, puta Šćepan Polje - Foča i pruge od Šamca prema Doboju.

"Mi ćemo graditi auto-put i ako ne dobijemo ta evropska sredstva, naravno dobro bi bilo da se ona dobiju. Opšte je poznato da su sva ta sredstva politički motivisana i da se u tom pogledu traže politički ustupci. Mi ćemo vidjeti kako stvari stoje u tom pogledu", naglasio je Dodik.

Govoreći o posjeti komesara EU za proširenje i susjedstvo Olivera Varheljija, Dodik je rekao da je tema razgovora tokom te posjete bilo upravo ono što je Verhelji rekao, a ne ono što predstavlja "bošnjačka mašinerija po svijetu".

"On je došao i rekao da je stav evropske politike da se obezbijedi funkcionisanje zajedničkih institucija i da trebamo mi Srbi da se tamo vratimo. Nijednog trenutka nije bilo nikakvih ustupaka ni nama ni bilo kome drugome", rekao je Dodik.

Govoreći o neobjektivnosti "bošnjačke mašinerije", on je naveo primjer parlamenta Njemačke u kojem je musliman porijeklom iz Kotor Varoši imenovan za izvjestioca sa ovih prostora.

"Sada ja trebam da kažem da je on objektivan i da ga treba posluštati. Naravno da nije ni objektivan ni da ga treba poslušati. Prema onome što je prvo rekao ne mora ni dolaziti ovdje", istakao je Dodik.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana