Dodik: Ništa od ANP-a, treba izabrati Savjet ministara VIDEO

Ž.D, Srna, klix.ba
Dodik: Ništa od ANP-a, treba izabrati Savjet ministara VIDEO

Sarajevo - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je nakon današnje sjednice Predsjedništva u Sarajevu da BiH ulazi u novi zastoj i ponovo poručio da neće glasati za Godišnji nacionalni program /ANP/ za NATO.

Dodik je potvrdio da je ANP skinut sa dnevnog reda današnje sjednice.

“Da je to i ostalo na dnevnom redu, glasao bih protiv. Taj plan /ANP/ se neće desiti bez obzira na sve pokušaje da se na ovaj način samo situacija odgodi”, rekao je Dodik novinarima nakon sjednice u Sarajevu, koju je ocijenio kao kratku i brzu s obzirom da su mnoge tačke skinute sa dnevnog reda.

On je dodao da je nakon odluke o skidanju ANP-a sa dnevnog reda bilo iluzorno održavati vanrednu sjednicu posvećenu kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, istakavši još jednom potrebu da se što prije formira Savjet ministara.

“Bilo je iluzorno očekivati da nastavimo sa vanrednom sjednicom, jer su dva člana Predsjedništva - Komšić i Džaferović rekli da će glasati protiv”, naveo je Dodik.

Dodik je ocijenio da je sve ovo što se dešava protiv sporazuma o principima za formiranje vlasti koji je kao lider SNSD-a potpisao sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

“Vidjećemo na koji ćemo način ići dalje... Sporazum vrijedi do 5. septembra i onda ćemo se izjašnjavati o tome”, naglasio je Dodik.

On smatra da je današnji rasplet događaja pokušaj “kupovine vremena” i rezultat razgovora koje je Komšić imao juče sa ambasadorima SAD i Velike Britanije da se dalje ne problematizuje situacija i da se to pitanje odgodi.

“Ja ću samo reći da nema potrebe da razgovaramo o ANP-u, to se neće desiti. Srpska strana i ja nećemo glasati za taj plan, za nas je neprihvatljiv put u NATO iz niza razloga koje smo i ranije iznosili”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je član tri sporazuma koji je potpisao sa Čovićem i Izetbegovićem bio okvir koji je mogao da riješi sporna pitanja, ali da političari iz Federacije BiH smatraju da to treba da čine na drugi način.

“Nije pristojno da gospodin Izetbegović svaki dan 'mlatara' po tom sporazumu tvrdeći da nešto ima što nije napisano, kao što je to govorio u vezi sa ANP-om”, rekao je Dodik, navodeći da taj program ne može u svom nazivu da ima ni pojam “nacionalni” jer u BiH žive tri konstitutivna naroda, a ne jedna nacija.

On je naglasio da je potrebno izabrati Savjet ministara, koji bi onda trebalo da na dnevni red stavi sva pitanja koja su važna za cijelu BiH i da tu ništa nije sporno, kao i da je u sporazumu sve jasno napisano i da ga ne zanima bilo čija interpretacija.

“Sporazum lidera tri političke partije vrijedi do 5. septembra i vidjećemo kako ćemo dalje. Mi ćemo odlučivati da li ćemo ostati u ovoj većini ili nećemo, da li ima smisla u ovakvim okolnostima trošiti izborno povjerenje koje smo dobili”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da je ovdje primarno pitanje pravo Srba kao konstitutivnog naroda da bude adekvatno predstavljen, a neko u Sarajevu pokušava da to onemogući.

“Mislim da se ovdje u Sarajevu ne bi trebali igrati sa političkom voljom Srba i da bi konačno o tome morali da razmisle. Nemamo namjeru da ovdje pratimo nečije želje, nego smo za konkretan dogovor”, zaključio je Dodik.  

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana