Dodik: Nisam protiv LGBT grupacije, nego protiv onog što propagiraju

Srna
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u pogledu zaštite škola u Srpskoj apsolutno stoji na stanovištu da svim aktivistima LGBT grupacije treba zabraniti pristup da propagiraju takve stvari.

-Cilj je i da se iz udžbenika izbace svi mogući sadržaji te vrste, čak i da pokušamo da vidimo na koji način sve to regulisati kroz društvene mreže. Smatram da to zagađuje javni prostor i društveni život, te da to treba eliminisati - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Pojasnio je da ostaje protiv sadržaja koje ljudi iz LGBT grupacije propagiraju, a da nije protiv njih.

Dodik je rekao da su pripadnici LGBT zajednice slobodni da u svom privatnom životu upražnjavaju šta hoće, ali da je on protiv propagande i projekata kojima idu da to sve nametnu kao obavezu u ukupnom javnom diskursu.

On je rekao da pripadnici LGBT zajednice imaju pravo da žive svoj život i u tom smislu budu zaštićeni, ali ne i da drugima nameću svoje vrijednosti.

-Ovo je naš način života i ja to pokušavam da zaštitim - poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je protiv toga da istopolni brakovi usvajaju djecu.

On je rekao da poštuje premijera Srbije Anu Brnabić i njen način života, jer ona, kako kaže, nikome ne nameće ništa.

Biće donesen zakon o NVO

Milorad Dodik izjavio je da će u Srpskoj sigurno biti donesen zakon o nevladinim organizacijama, te da to neće moći da zaustave stranci, pa ni sama EU.

Komentarišući slanje u skupštinsku proceduru Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija i da li je ovo rješenje trebalo da bude usvojeno i ranije, Dodik je novinarima u Banjaluci izjavio da je Republika Srpska to pokušala 2018. godine, ali je od toga odustala nakon intervencija koje su bile snažne iz EU, te poručio da sada neće biti tako.

On se osvrnuo i na američke stavove u vezi sa ovim pitanjem, gdje se otvoreno kaže da SAD imaju takav zakon, ali ne preporučuju drugim zemljama da učine isto.

-Imate nevjerovatnu stvar Amerikanci kažu - da, mi smo donijeli zakon o NVO 1938. godine, popravili smo ga tri puta, ali ne preporučujemo drugim zemaljama i vladama da taj zakon donesu. Šta to govori? Kako to jedna stvar važi za njih, a druga za nas? - upitao je Dodik.

On je poručio da će zakon o NVO sigurno biti usvojen, kao i Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika kojim se uvodi kleveta kao krivično djelo.

-Postoji javna rasprava i vjerujem da će se u nju uključiti svi zainteresovani. Pokušaćemo da usaglasimo najbolja rješenja i praksu u vezi sa tim zakonima - rekao je Dodik.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je ranije danas da je Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji će se naći pred poslanicima u Narodnoj skupštini, upućen radi uređenja ove oblasti da bi se obezbijedila javnost i transparentnost rada, čime se jačaju temelji vladavine prava i povjerenje građana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana