Dodik: Nije sigurno da će vlast u BiH biti formirana u naredne tri sedmice

ATV
Dodik: Nije sigurno da će vlast u BiH biti formirana u naredne tri sedmice

Nije sigurno da će Savjet ministara BiH biti formiran u naredne tri sedmice, kako je i predviđeno Sporzumom koji su potpisali SNSD, HDZ i SDA – poručuje to srpski član Predsjedništva BiH.

Ukoliko vlast ne bude formirana u zadatom roku, Republika Srpska će na svojoj teritoriji, upozorava Milorad Dodik, odbaciti sve odluke i prenesene nadležnosti na BH-institucije koje nisu izričito definisane Ustavom. Jasno je, kaže Dodik, i da neće dozvoliti da Godišnji nacionalni plan reformi bude poslat u sjedište NATO-a, što je uslov Željka Komšića za saziv sjednice Predsjedništva. Zbog toga su, smatra Dodik, i moguće ponovne opstrukcije za formiranje Savjeta ministara, naročito jer Sporazum nije obavezujući za ostale stranke. 

“Nisam siguran, ali mi je na neki način i svejedno. Dakle, ja smatram da je bilo neophodno doći do ovog Sporazuma i pokazati da su oni koji ga budu osporavali ti koji će snositi političku odgovornost za sve poteze koje ćemo mi ili bilo ko drugi ponuditi. I Hrvati su nezadovoljni ako do toga ne dođe. I Hrvati hoće formiranje. Oni su za ANP, ali ne insistiraju zato što nema konsenzusa. Ovo je izmišljena priča od strane Bošnjaka”, istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Ukoliko ne dođe do formiranja vlasti u zadatom roku, Republika Srpska će, između ostalog, odbaciti Oružane snage, i odluke Suda i Tužilaštva BiH, tvrdi Dodik. Na BH-nivo prenesene su 83 nadležnosti koje su otete Republici Srpskoj, a Vlada i Narodna skupština Republike Srpske bile bi obavezne za osporavanje svih akata i zabranu rada određenih BH-institucija i propisa BiH u Republici Srpskoj.

“Da se sve ono što je mimo Ustava BiH ovdje eliminiše i zabrani, između ostalog da se zakonom Republike Srpske ili nekim aktom koji je provodiv kaže da se ne priznaje Sud i Tužilaštvo i njihov rad na prostoru Republike Srpske, jer nije ustavan, da se ne prihvata rad SIPE na prostoru Republike Srpske jer nije ustavna ta institucija, jeste nametnuta visokim predstavnikom, nemaju nadležnost za odbranu, nemaju nadležnost za finansije”, naglasio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Republika Srpska nastaviće da poštuje Dejtonski mirovni sporazum u BiH. A BiH ima obavezu, tvrdi Dodik, da poštuje stav i Rezoluciju narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. Jasan je stav da nema ulaska BiH u NATO i da je sa Alijansom moguća isključivo saradnja po ugledu na Srbiju. Pridruživanje NATO integracijama biće moguće samo kada na to pristane i Republika Srbija, kaže Dodik. Podsjeća i da se u preambuli potpisanih principa nigdje ne spominje slanje Godišnjeg programa u Brisel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana