Dodik: Iza priče o ikoni krije se obračun Ukrajinaca sa mnom

Srna
Dodik: Iza priče o ikoni krije se obračun Ukrajinaca sa mnom

BEOGRAD- Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ikona koju je poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu nije pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, te smatra da se iza svega krije obračun Ukrajinaca sa njim zbog izjave o Krimu.

- Traže da vratimo ikonu, ali ne daju nikakav dokaz na osnovu čega to zahtijevaju. Ako postoji bilo kakav papir, izviniću se i vratiti ikonu - rekao je Dodik.

Dodik je pojasnio da mu je jedan čovjek, koga ne bi mogao nazvati čak ni poznanikom, a koji je 25 godina živio u Rusiji, rekao da ima porodičnu ikonu i da je voljan da se ona vrati u Rusiju.

Dodik je ponovio da je preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH od Interpola dobijena informacija da nema potražnje za tom ikonom i da je od Ukrajine zatraženo da dostavi podatke da li je ona potraživana, kao nestala na dan kada je Lavrov bio u Sarajevu u posjeti i primio ovaj poklon.

- Do danas nismo dobili potvrdu. Nijedan državni organ Ukrajine ne potražuje tu ikonu. Pokrenut je i pravosudni postupak u Sarajevu, pa ćemo čekati njegovo okončanje - rekao je Dodik za "Politiku".

Prema njegovim riječima, to nije relikvija koja je pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, koja je bila pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.

On smatra da se iza svega krije obračun Ukrajinaca sa njim, jer je poznat po tome što je za Krim rekao da je prirodno pravo Rusije da njim upravlja, što i sada misli, a da Sarajevo jedva čeka da otvori još jedan pravosudni slučaj kao i ranije, samo da bi imali čime "da mašu nad glavom", što je politika spremljena za sve Srbe.

Neće biti dobro ako se vladika Grigorije odluči za politiku

Milorad Dodik smatra da neće biti dobro ako se vladika Grigorije odluči za politički angažman.

- Mi ne bi trebalo da se petljamo i miješamo u te političke procese, ali mi često govore da je vladika Grigorije najavio neku vrstu svojih političkih angažmana, iako ja to nisam tako razumio - rekao je Dodik za "Politiku".

On je istakao da treba zadržati dobar odnos Crkve i države, ali da se odmaknu crkveni od državnih poslova i obratno.

- Prevazilazimo mnoge frustrirajuće probleme, kao što su podjele na četnike i partizane, i nikakva druga polarizacija nam ne treba - rekao je Dodik.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana