Dodik: Guteres umiješan u raspad BiH

Tanjug
Foto: Srna

BUDIMPŠETA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je problem što se član Predsjedništva BiH Željko Komšić u Njujorku predstavlja u ime BiH, a posebno što to generalni sekretar UN Antonio Guteres prihvata, zbog čega se može reći da je "umiješan u raspad BiH".

Dodik je naglasio da odlučivanja u BiH nema bez konsenzusa, te istakao da nema odluke da Komšić ide na sjednicu Generlane skupštine UN i govori u ime BiH.

"Nema odluke ako se ne donese konsenzusom. Ta odlaka da on ide i govori tamo ne postoji. Prema tome, to je sve privatna priča. Problem nastaje kad se on predstavlja u ime BiH i kada ga generalni sekretar prihvata", rekao je Dodik.

On je ukazao da je tu važno to što je "generalni sekretar UN umiješan u raspad BiH".

"Jednog dana kada se bude pisala istorija, onda će se reći da je generalni sekretar UN primio u privatnu posjetu čovjeka koji je klevetao druge u BiH i da je to doprinijelo nerazumijevanju, nepomirenju, nefunkcionisanju BiH i zato se ona raspala", rekao Dodik novinarima u Budimpešti.

Upitan da prokomentariše izjavu Komšića da Dodik nije neophodan za funkcionisanje BiH, srpski član Predsjedništva BiH rekao je da Komšić može da kaže šta hoće, ali da Ustav kaže da postoji Predsjedništvo koje čine tri člana i da postoji procedura.

Komšić se danas obratio na Generalnoj sjednici UN, uprkos upozorenjima koje je Dodik uputio Guteresu da, zbog internih pravila i procedura, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.

Naša volja za egzibicionizam međunarodne zajednice više ne postoji

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uporedio je današnju situaciju na sjeveru Kosova i Metohije s onim što je prije 10-15 godina proživjela Republika Srpska i sa tablicama i sa pasošima, te istakao da "naša volja za egzibicionizam međunarodne zajednice više ne postoji".

Kao primjer je naveo nekadašnjeg ambasadora Velike Britanije koji je službovao i u Beogradu i u Sarajevu, Čarlsa Kraforda, koji je govorio da je međunarodna zajednica nepravedna.

"A kada bi govorio o Kosovu rekao bi oni se tamo ne slažu, ubijaju se, siluju jedni drugima žene - mora to da prestane jer Kosovo je država. A onda dođe u BiH i kaže vi se istorijski ne slažete, svađate se... morate da ćutite i budete zajedno", ispričao je Dodik.

On je novinarima ispred pravoslavne crkve u Budimpešti rekao da o tome mora da se priča da bi se znalo.

Na pitanje da je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića primio generalni sekretar UN Antonio Guteres, Dodik je ponovio da je na taj način pristao da učestvuje u rušenju BiH.

Postoji, kazao je, određena procedura, koja nije ispunjena da bi Komšić otputovao u Njujork.

To što ga je, kaže, privatno primio Guteres i što mu je dozvoljeno da se obrati u Generalnoj skupštini znači da se "Generalna skupština UN umiješala u raspad BiH".

Jednoga dana, kazao je, pisaće se istorija i ostaće zapisano da je generalni sekretar primio jednog čovjeka koji je klevatao druge narode u BiH i doprinio njenom raspadu.

"Ja ću pisati o tome", rekao je Dodik.

On je zahvalio vladici budimskom na toplom prijemu istakao je da je SPC ta koja je očuvala srpski identitet kroz vijekove.

Mislim da premijer Orban dobro razumije situaciju u BiH

Dodik je izjavio da će o odnosima Republike Srpske i Mađarske danas razgovarati sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kojem će pokušati da objasni paralelu kako neki iz Evrope govore da na Balkanu neće islamsku državu, a pokušavaju da je instaliraju na Kosovu.

Dodik smatra da je Orban veoma upućen čovjek i da dobro razumije situaciju u BiH, koja je komplikovana ništa manje nego što su to odnosi na relaciji Beograd – Priština.

"Nama Srbima u BiH kažu - ima da ćutite i da budete tamo. A to što ćutimo treba da ostanemo i da nam uzme i ono ovlašćenja koje smo imali kako bi se dokazivali kao nešto dobri", rekao je Dodik novinarima u Budimpešti.

On je istakao da to nije moguće već desetak i više godina kada je Srpska zaustavila svaku vrstu intervencionizma, koji je išao na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, ali je ukazao na novi talas.

"Šalju nam čovjeka koji je potpuno izmišljen kao visoki predstavnik i koji treba nešto da nameće. Čovjek se samoproglasio. Kad je došao u Bih kaže žja sam visoki predstavnik, poslala me Merkel ovde i ja sad donosim zakonež. Halo, kakve zakone?", upitao je Dodik.

On je ponovio stav da, što se tiče Republike Srpske, BiH nema visokog predstavnika i neprihvatljivo je da se na ovaj način ponaša međunarodna zajednica, kao i da u Ustavnom sudu drži tri ustavne sudije koji će sutra donijeti odluku o tome da otme neki dio šuma, koji pripada Republici Srpskoj i ponovo da nadležnost BiH.

On je podsjetio da, iako u Ustavu piše da sve što direktno nije dato BiH pripada entitetima i tamo ne piše da su date šume, postoje tri stranca koji su od evropskog suda poslati i zajedno sa dva muslimana u tom sudu BiH čine većinu i donose odluke.

"Osnovni dokaz da li smo mi normalni po njima ili nismo jeste da li podržavamo takvu nenormalnost. Kao što vidimo vezano za situaciju na sjeveru Kosovu i Metohiji. To je ista priča koju smo preživjeli prije 10, 15 godina. Isto su nam u jednom trenutku nametali priču o tablicama, saobraćajnim dozvolama, o pasošima", podsjetio je Dodik.

On je ocijenio da se onima koji to nameću mora pokazati da ne postoji volja srpskog naroda za njihove egzibicije i eksperimente.

"BiH je nemoguća zemlja, BiH je u rasulu, BiH samo živi da bi neki tamo nabijeđeni birokrata u nekoj kancelariji negdje u Evropi ili Americi bio zadovoljan, jer on, Bože sačuvaj, daleko bolje razumije situaciju u Banjaluci od mene koji živim tamo", zaključio je Dodik.

Dodik, koji je danas otputovao u Mađarsku gdje će, na poziv premijera Viktora Orbana, učestvovati u radu 4. Demografskog samita, posjetio je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Crkvu svetog Đorđa u Budimpešti.

On je zahvalio episkopu budimskom Lukijanu za prijem, ističući da je Srpska pravoslavna crkva institucija koja je čuvala srpski identitet kroz vijekove.

"Naša zajednica ovdje prošla je teška vremena. Mislim da u ovom vremenu ima dovoljno i dosta razumijevanja mađarske države, a i uz pomoć Srbije i Republike Srpske može mnogo više da se postigne i zato smo radosni za prijem koji se upravo desio", rekao je Dodik.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana