Dodik: Narednih dana biće formiran tim za procjenu štete uzrokovane sušom

GS
Dodik: Narednih dana biće formiran tim za procjenu štete uzrokovane sušom

BANjALUKA - Narednih dana biće formiran tim za procjenu štete uzrokovane sušom, koji će predložiti mjere koje treba preduzeti, najavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

-Juče sam u Semberiji, a danas u Lijevče polju obilazio poljoprivrednike kako bih se upoznao sa štetom koju im pričinjava suša - napisao je Dodik na svom „Tviter“ nalogu.

Enormno visoke temperature ovog ljeta prouzrokovale su veliku sušu, koja je najviše uticala na voće. Velika suša i slaba vlažnost zemljišta ostaviće ove godine poljoprivrednike i sa minimalnim prinosima kukuruza širom Srpske, a rod ove kulture, koja je značajna za ishranu stoke, podbaciće 80 odsto u odnosu na očekivano.

Dodik je juče izjavio je da će se Republika Srpska narednih dana baviti odgovorom na sušu koja je desetkovala poljoprivrednu proizvodnju.
Predstoji nam da damo hitan odgovor na sušu koja je očigledno desetkovala poljoprivrednu proizvodnju kukuruza, voća i drugih kultura. Bavićemo se tim narednih dana - rekao je Dodik novinarima u Donjem Crnjelovu.

Dodik je rekao da je vidljivo da je šteta već ogromna.

-Ne smijemo dozvoliti da ljudi zbog te štete ne budu sposobni za sljedeću sjetvu tako da ćemo razgovarati ovdje s ljudima i o toj temi - naveo je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana