Dodik nakon sastanka vladajuće koalicije: Mi smo pobjednici

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: ATV

BANjALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nakon sastanka vladajuće koalicije rekao da su izbori provedeni fer i pošteno.

- Na nekim mjestima je bilo nepravilnosti, ali to treba da utvrde nadležni organi - rekao je Dodik i dodao da je bilo riječi i o formiranju vlasti na nivo Srpske i BiH ali i formiranju Vlade.

Naglasio je da nema nijednog razloga za zabrinutost, te da je Republika stabilna.

- Važno je poštovanje zakona kada je riječ o novom brojanju glasova - rekao je Dodik i dodao i da zahtjev za poništavanje izbora nerealan.

Dodik je rekao da mu je više od deset predsjednika Vlada i država čestitalo pobjedu na izborima, ali i da još nije dobio čestitku od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da on čeka konačne rezultate izbora.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac je rekao da su građani izabrali novog predsjednika Milorada Dodika i novog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović.

- Razlika je nedostižna. Koalicija je na okupu. Idemo dalje da gradimo Srpsku - rekao je Banjac.

Predsjednik DEMOSA Nedeljko Čubrilović rekao je da ulica ništa dobro ne može donijeti, dok je lider SP Petar Đokić poručio da je CIK još u izbornoj noći rekao da nema nikakvih primjedbi.

- Nema potrebe razvijati sumnju u izborni proces - rekao je Đokić i dodao da će nastaviti da vode Srpsku u dobrom pravcu.

Đokić je osudio manipulacije i dodao da su građani kazali svoju volju drugog oktobra.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić naveo je da se nada da CIK neće biti politički instrumentalizovan.

- Ne smijemo da osporimo pravo da sve ispita opozicija. Odbijam da je bilo ko od nas bio u izbornoj krađi. Građani nisu bili taoci u izbornoj kampanji i ne treba da budu ni poslije nje. Niko nikome ne spori pravo da se buni - rekao je Stevandić i dodao da su građani svoj sud dali prije par dana na izborima.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da u okviru koalicije nema problema.

- CIK je politički obojen i na njih imaju uticaj stranke koje su u opoziciji. Na njima je test. Vjerujemo u zakon - rekao je Čavić.

Čubrilović: Građani pokazali demokratski kapacitet, ne treba dizati tenzije

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Banjaluci da su građani u nedjelju, 2. oktobra, pokazali demokratski kapacitet i da treba što prije privesti kraju taj proces onako kako su građani pokazali na opštim izborima.

Čubrilović je napomenuo da se na ulici ništa ne rješava, da to ne može donijeti ništa dobro i da ne treba dizati tenzije.

"Sada treba da što prije privredemo ovaj proces kraju onako kako su to građani pokazali na izborima", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci nakon sastanka predstavnika partija vladajuće koalicije u Srpskoj.

Čubrilović je čestitao građanima Republike Srpske na demokratskom kapacitetu koji su pokazali 2. oktobra uz poruku da i dalje treba nastaviti u tom duhu.

Koalicija političkih partija koju čine SNSD, SP, Ujedinjena Srpska, DEMOS, NPS, NDP formiraće vlast u Republici Srpskoj i jedinstveno će nastupiti na nivou BiH, rečeno je danas u Banjaluci nakon sastanka predstavnika ove koalicije.

Stevandić: Odlučuju nadležni organi, a ne stranke gubitnice

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da eventualne izborne malverzacije ne mogu da dokazuju stranke, jer za to postoje nadležni organi, i izrazio nadu da Centralna izborna komisija /CIK/ BiH neće biti politički instrumentalizovana.

"Stranke mogu da iznesu sumnju, ali zna se ko o tome odlučuje. Ne sporimo opoziciji da ima pravo da podnese prigovor i o tome odlučuju oni koji su nadležni, a ne političke partije koje su izgubile izbore", rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci nakon sastanka stranaka članica vladajuće koalicije u Srpskoj.

On smatra da je Srbija bila veoma korektna kada je riječ o izbornom procesu u Srpskoj i BiH i da nikome nije nanijela štetu, niti je nekome pomogla da bi drugi izgubio.

Stevandić je podsjetio da je, kada kada je kandidat SNSD-a Željka Cvijanović svojevremeno izgubila izbore za srpskog člana Predsjedništva BiH razlika bila manje od 7.000 glasova, te da je bilo 56.000 nevažećih listića.

"Niko nikoga tada nije optuživao, bila je drugačija konstelacija u Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH. Nadam se da CIK neće biti politički instrumentalizovan", rekao je Stevandić.

Đokić: Konstatovano jedinstvo koalicije

Predsjednik SP-a Petar Đokić izjavio je danas da je na sastanku u Banjaluci konstatovano jedinstvo vladajuće koalicije u Republici Srpskoj koja je ostavrila veliki uspjeh na opštim izborima 2. oktobra, što će omogućiti održavanje stabilnosti u Srpskoj.

"Uvjeren sam da ćemo u budućnosti čineći Vladu, ali i vrlo komfornu većinu u Narodnoj skupštini, uspjeti stabilno da vodimo Srpsku", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci nakon sastanka predstavnika partija vladajuće koalicije u Srpskoj.

On je naglasio da je Centralna izborna komisija /CIK/ BIH u izbornoj noći navela da nema nikakvih vidljivih prijava i nepravilnosti.

Đokić je naveo da je CIK kako god bio politički obojen "državni organ i ima svoje niže organe, a to su lokalne izborne komisije koje nisu reagovale na bilo kakave neregularnosti koje mogu ugroziti izborni proces".

On je naglasio da ne treba razvijati sumnju u izborni proces u Republici Srpskoj, ali da tvrdnje o nepravilnostima moraju biti dokazane argumentima i da se proces odvija u skladu sa zakonom i izbornim pravilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana