Dodik nakon sastanka sa Varheljijem: Prioritet uređivanje sudstva i javnih nabavki

GS
Foto: ATV BL

BRISEL - Lider SNSD Milorad Dodik rekao je nakon sastanka u Briselu sa komesarom za susjedstvo i proširenje EU Oliverom Varheljijem da je prioritet usvajanje zakona o javnim nabavkama i rješavanje problema funkcionisanja sudstva u BiH.

"Naredno pitanje je stanje o javnim nabavkama, kao i zakon o sukobu interesa i pitanje VSTS BiH. Ukoliko bi se riješila ta pitanja, Evropski savjet bi dao kandidatski status BiH"  rekao je Dodik.

Rekao je da će se zalagati za rješavanje pitanja o javnim nabavkama i sudovima.

"Daću sve od sebe da se ova pitanja što prije riješe. Nisam za zakone koji vode ka centralizaciji BiH" naveo je Dodik.

Dodik se zahvalio Varheljiju za spremnost da pojasni stav Evropske unije o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, a BiH ne.

Ostaje još nejasno da li BiH mora da ispuni svih 14 tačaka ili će postojati fleksibilnost ukoliko se oko neke tačke ne postigne dogovor.

Odluka Ustavnog suda BiH neustavna, zdravstvo i promet lijekova u nadležnosti entiteta 

Dodik je naveo da je u BiH zdravstvo i promet lijekova u nadležnosti entiteta, te da je odluka Ustavnog suda BiH da privremeno stavi van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi neustavna.

"Nema nikakvog ustavnog osnova za to jer je nadležnost prometa lijekova na entitetima" rekao je Dodik.

Kaže da će Republika Srpska nastaviti da se bori za ustavnu poziciju.

"Ustavni sud je inkvizicijski sud. Ima dvoje stranih sudija i tri Bošnjaka, koji uvijek glasaju protiv interesa Srpske. Ako hoćete zemlju kandidata za EU, sa njom ne smiju da upravljaju stranci" kaže Dodik i dodaje da je to protiv samih vrijednosti EU. 

On je naveo da strane sudije u Ustavnom sudu BiH izvršavaju političke, a ne ustavne odluke, što je je vidljivo i kroz odluku da stavi privremeno van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

"Sudije stranci ne mogu da budu kompetentni da odlučuju, to nema nigdje, to je politička zloupotreba političkih prava, procesa. Oni pokušavaju da time nešto spašavaju BiH. BiH se može spasiti samo ako bude ustavna, a ako ne bude ustavna onda neće biti nikakva", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Republika Srpska veoma odlučna u odbrani svog statusa, što je rekao i u Briselu gdje se danas sastao sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

"Ukoliko neko misli da su odluke takozvanog visokog predstavnika lažnog Kristijana Šmita rješenje, onda rizikuje da radikalizuje situaciju u BiH. Ako baš hoće radikalizaciju, eto im Šmit, ne treba im niko drugi. On je dovoljno radikalizovao i podijelio BiH", zaključio je Dodik.

Ustavni sud BiH stavio je privremeno van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana