Dodik: Nakon konstituisanja Vijeća naroda biće izabrana nova Vlada Srpske

G.S.
Foto: Srna

BANjALUKA - Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković obavijesitio nas je da su koncipirani svi elemetni za sastav Vlade, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanak Izvršnog komiteta ove stranke.

-  Samo čekamo da se forimira Vijeće naroda, a to je u utorak. Nakon toga zatražićemo sjednicu NSRS kako bi se izabrala nova Vlada Srpske - rekao je Dodik, koji je i predsjednik Srpske.

Istakao je da je CIK i po tom pitanju odugovlačio.

- Veoma afikasno smo zabršili kontituisanje NSRS, zavšren je postupak oko delegata Vijeća naroda i Doma naroda. Aktivnosti CIK-a su usmjereni protiv SNSD-a, nevažeći listić su proglasili važećim - naveo je Dodik na konferenciji za novinare.

Reagovao je na kako kaže sramnu i nezakonitu odluku Centralne izborne komisije BiH u procesu izbora delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Rekao je da je ta odluka CIK-a "najcrnja tačka u radu Centralne izborne komisije"

CIK u kontinuitetu provodi aktivnosti koje su direktno uperene protiv SNSD - poručio je Dodik i dodao da predstavnici SDA, DF, SDS i PDP sjede u CIK-u i jasno rade na štetu SNSD-a.

 - Prvaci svijeta u rušenju BiH jesu zemlje PIK-a, za lažnu nadu na ovim prostorima, jer sve njihove politike bile su promašene. Nas nagovaraju kako je to nešto dobro za nas, a mi, eto, od muke, to kao prihvatamo. Zalagaćemo se za Ustavnu poziciju BiH - naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da SNSD na zajedničkom nivou ima najviše predstavnika i da je nezaobilazno da dobije i četvrtog delegata u Domu naroda parlamenta BiH, kao i da Borjana Krišto iz HDZ-a BiH ima podršku SNSD-a da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Istakao je da je utvrđena delegacija koja će predstavljati SNSD u razgovorima sa predstavnicima "osmorke".

Dodik je ponovio da Republika Srpska ima usvojen Budžet za narednu godinu.

- Plate radnika u narednoj godini biće povećane za pet odsto, a penzije za 13 do 14 odsto - rekao je Dodik.

Zajednički odgovoriti na pritiske i laži

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će veoma brzo predstavnici Srpske i Srbije pokušati da kreiraju zajednički nacionalni i narodni odgovor na pritiske i laži protiv srpskog naroda u BiH i na Kosovu i Metohiji.

Dodik je istakao da je već rekao da neće prihvatiti bilo kakav eventualni poziv iz Kvinte, ukoliko bi na sastanku sjedio predstavnik Britanije.

"Oni su mešetari koji su uništili stabilnost srpskog naroda kroz istoriju i oni su najveće su štetočine za srpski narod, a to pokazuju i u BiH i na Kosmetu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je napomenuo da je očigledno da stranci kreiraju atmosferu kršenja Rezolucije 1244 na Kosovu i Metohiji, prije svega zemlje Kvinte predvođene SAD i Velikom Britanijom, dok su ostale zemlje su trabanti, poput Italije i prate te politike jer ne žele da se sa njima kompromituju zbog "nekog Kosova i pozicije Srbije".

"Zato je viljdivo da ini žbildajuž mišiće i privremenim vlastima u Prištini sada silom nameću rješenja koja su neodrživa za srpsku nacionalnu zajednicu", rekao je Dodik.

Dodiku je drago što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučno brani interese Srba na Kosovu i Metohiji.

Poslije kvalfikacija premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija na račun Srpske, Dodik je istakao da predstavnici Srpske neće dozvoliti da građani sa ličnim kartama takozvanog Kosova ulaze u BiH, bez obzira što je nešto o tome dogovoreno u okviru Berlinskog procesa.

Dodik je podsjetio da Srpska ima više legitimiteta nego takozvano Kosovo, koje nije priznalo više od pola zamalja u UN.

Sjednici Izvršnog komiteta su prisustvovali potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković, te visoki funkcioneri stranke, među kojima su Slavko Mitrović, Zoran Tegeltija, Nada Tešanović, Denis Šulić, Sanja Vulić, Siniša Karan i Radovan Kovačević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana