Dodik: Moramo očuvati ekonomiju i svako radno mjesto

Srna
Dodik: Moramo očuvati ekonomiju i svako radno mjesto

JAHORINA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvorio je na Jahorini okrugli sto o temi "Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim virusom korona?", uz poruku da u vremenu epidemije virusa korona treba sačuvati ekonomiju i svako radno mjesto.

"Mislim da je svima jasno koliko su ogromne posljedice epidemije virusa korona i zato je veoma važno da održimo dijalog između različitih faktora u društvu, prije svega između Vlade Republike Srpske i čitave poslovne zajednice, sa kojima svi zajedno treba da budemo usmjereni da sačuvamo našu ekonomiju i svako radno mjesto", istakao je Dodik.

On je upozorio da dolaze još teža vremena nego što su danas u pogledu poslovanja i saniranja ekonomske štete.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je Vlada Republike Srpske bila i biće partner poslovnoj zajednici.

"Vrata Vlade biće otvorena svih 24 časa za naše ljude koji očekuju pomoć od institucija Republike Srpske", dodao je Višković.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da će poslodavci iz Sarajevsko-romanijske i hercegovačke regije i članovi Vlade Republike Srpske tokom ovog skupa u dijalogu iznijeti svoje poglede na probleme i izazove poslovanja u uslovima epidemije kovida–19 i pokušati da definišu potencijalne mjere za stabilizaciju poslovanja i privrednog sistema.

On je izrazio nadu da je današnji dijalog predstavnika vlasti i poslodavaca dobar način da se pomogne privredi da prebrodi ekonomsku krizu izazvanu epidemijom virusa korona.

Gosti okruglog stola su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar finansija Zora Vidović, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srđan Rajčević, kao i predstavnici lokalnih zajednica i privrednici iz ovog dijela Republike Srpske.

Ovaj skup realizovan je uz podršku projekta "Jačanje kapaciteta vladinih institucija za uključivanje organizacija civilnog društva u procesu donošenja odluka u BiH", koji podržava EU.

Na osnovu istraživanja o temi "Uticaj kovida-19 na poslovanje u Republici Srpskoj", Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske predložila je i zaključke, prema kojima je u uslovima potencijalnog rasta neformalne ekomomije neophodno nastaviti sa značajnim poreskim rasterećenjem smanjenjem zbirne stope doprinosa i smanjenjem parafiskalnih opterećenja, ko i pojačanim inspekcijskim nadzorom kada je riječ o svim oblicima neformalnog rada.

"S obzirom na izražen problem likvidosti kompanija sa izvjesnim efektima na realizaciju postojeće stope nezaposlenosti i održivost sistema socijalne zaštite, potrebno je nastaviti realizaciju postojećih programa podrške rastu plata i povećanja broja zaposlenih u realnom sektoru", smatraju u Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Iz Udruženja dodaju da zbog dodatnog pritiska na rast cijena uzrokovanog pojavom virusa korona, putem povoljnih kredita treba obezbijediti likvidnost i tehnološki razvoj, odnosno konkurentnost domaćih kompanija, te da je, s obzirom na negativne efekte na poslovanje pojedinih sektora, potrebno razmotriti privremene mjere fiskalnog rasterećenja za najugroženije sektore, s ciljem smanjenja broja otpuštenih radnika /skraćenje radnog vremena, smanjenje doprinosa i drugo/.

Posljednja preporuka Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske odnosi se na formiranje kriznog fonda za pomoć poslodavcima, dizajniranje mjera za njegovo punjenje i definisanje mandata kada i u kojoj mjeri će se iskoristiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana