Dodik: Moguće odlaganje izbora do sredine decembra

GS
Dodik: Moguće odlaganje izbora do sredine decembra

Nakon sastanka lidera SNSD-a, SDA-a i HDZ BiH u Istočnom Sarajevu, Milorad Dodik je poručio da će izbori biti održani najvjerovatnije sredinom decembra.

Usvajanje Budžeta trebalo bi da bude 21. jula, a izborni zakon koji se odnosi na Mostar ide danas u Predstavnički dom, a već sutra na Dom naroda.

“Predstavnici srpskog naroda nisu učestvovali oko razgovora i rješenja za Mostar. Zbog toga smo tražili da se uključe Srbi i osigura ravnopravnost pogotovo na mjesto savjetnika. Da se u komisiji za gradska područja osigura ravnopravna uloga. Rečeno je da bi trebalo do izbora da se riješi pitanje konstitutivnosti Srba u kantonima. Partneri su to prihvatili” rekao je Dodik.

Dodik poručuje i da su ostala još nerazjašnjena pitanja oko CIK-a i da SDA ne želi da razgovara na tu temu jer smatraju da je to završen posao.

“Mi smatramo da je to nezakonito i da će proizvesti niz malverzacija u samom procesu izbora. Da su namjere ovakvog izbora CIK-a loše i da se želi preko CIK-a obračunavati sa drugim političkim partijama”, rekao je Dodik i poručio da SNSD ostaje pri osporavanju sastava CIK-a.

U sporazumu koji su postigli HDZ i SDA stoji da će izbori u Mostaru biti održani u isto vrijeme. Pošto je to nemoguće, ostaje mogućnosti da se svi zajedno izbori održe sredinom decembra.

 

 Nema zakona o VSTS-u dok se ne riješi njegov status

"Dobro je da se neke stvari otkoče, ali u javnosti, određenim spekulativnim kanalima probijaju se priče o tome kako će doći do usvajanja nekakvog zakona o VSTS-u. Neće doći do usvajanja zakona dok se ne riješi cjelovito pitanje i status VSTS-a", tvrdi Dodik.

Prema njegovim riječima, taj zakon mora biti preciziran u skladu sa Ustavom i mora se definisati kompletan pravosudni sistem.

"Mi insistiramo deset godina na tome i nikakve kozmetičke promjene zakona o VSTS-u neće se desiti", poručio je lider SNSD-a.

On je ocijenio da je neprihvatljivo da te promjene predlažu međunarodni subjekti i da to objašnjavaju činjenicom da izabrane radne grupe nisu uspjele da pripreme te prijedloge.

To je, konstatovao je on, miješanje u unutrašnje stvari BiH.

"Ne želimo da se, bez kompletnog dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uđe u proces izmjena zakona o javnim nabavkama sve dok se taj dogovor ne obezbijedi. To je predviđeno Ustavom i tako mora da bude", rekao je novinarima Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH ima nakaradan sistem i u javnim nabavkama i u pravosuđu, ali on ne može da se mijenja "samo da bi zadovoljili neke strance koji bi napisali izvještaj da su nešto postigli i uradili, a nisu ništa riješili".

"Ili će reforme biti cjelovite ili nećemo glasati", poručio je Dodik.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana