Dodik: Mađarska zainteresovana za saradnju sa svim dijelovima BiH

Srna
Dodik: Mađarska zainteresovana za saradnju sa svim dijelovima BiH

Budimpešta - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da politika Mađarske podrazumijeva podršku suverenitetu i miru u BiH, ali da je zainteresovana i za razvijanje odnosa sa svim dijelovima u BiH.

Dodik je istakao da BiH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja i problema u odnosima i da je to dobra osnova za buduću saradnju.

"Budimpešta i Banjaluka su veoma blizu i mogu da razviju mnogo obimnije odnose i tragali smo za metodom kako da te odnose učinimo što je moguće boljim", rekao je Dodik na zajedničkoj konFerenciji za novinare sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Dodik je naglasio da Republika Srpska može da razgovara sa Mađarskom o privredi i saradnji u svim drugim oblastima koji treba da budu podignuti na viši nivo.

On je istakao da je Orbana upoznao o situaciji u BiH i činjenici da još nije formirana vlast, iako su izbori održani u oktobru prošle godine.

"To spriječava puni kapacitet odnosa između Mađarske i BiH. Upoznao sam Orbana da je Srpska odmah nakon izbora formirala svoje institucije vlasti", rekao je Dodik.

On je dodao da je Orbanu prenio stav da put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji ne dolazi u pitanje i da mu je zahvalio na podršci koju Mađarska pruža evropskom putu BiH.

Dodik je istakao da je Mađarska spona između NATO-a i BiH i da je zbog toga veoma važno da se razumiju u vezi sa tim pitanjem.

On je dodao da se tokom trodnevne posjete Mađarskoj sastao i sa predstavnicima srpske zajednice koji su mu prenijeli zadovoljstvo da su Mađarska i njen premijer učinili sve da njihov položaj bude bolji nego ranije.

"Preduzete su kvalitetne mjere kojima je postignuto da njihovo zadovoljstvo bude veliko i prenosim njihovu zahvalnost predsjedniku Orbanu na tome što je učinio na tom planu", naglasio je Dodik.

On je zahvalio Orbanu i na naporima koje je uložio da odnosi Srbije i Mađarske budu na istorijskom maksimumu, ocijenivši da to stvara nove mogućnosti i za jednu i za drugu zajednicu.

"Srbi u BiH su veoma zadovoljni činjenicom da ti odnosi imaju dobro kretanje i doživljavaju maksimum, te da postoji prostor za njihovo poboljšanje", kaže Dodik.

On je istakao da Orbana želi da vidi u posjeti BiH i Srpskoj kako bi nastavili održavati najviši novo ličnih kontakata i odnosa.

Dodik i Orban ranije danas održali su sastanak u četiri oka koji je trajao više od sat vremena, nakon kojeg su razmijenili i poklone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana