Dodik: Komšić samovoljno otišao u Njujork

GS
Foto: V. Tripić

BANjALUKA – Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić je samovoljno je otišao u Njujork na sjednicu Generalne skupštine UN i taj njegov postupak pokazuje da u BiH vlada haos, istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da Predsjedništvo nije donijelo odluku o slanju delegacije BiH na sjednicu  u Njujork.

- Željko Komšić je tamo u privatnoj posjeti i odbacujem bilo kakvu mogućnost da on predstavlja BiH - rekao je Dodik.

Dodao je da u delegaciji nema Srba.

-Niko iz mog kabineta nije otišao u Njujork. Komšić nije ozbiljan političar, jer bi poštovao odluke, ovako ide sam bez ikakvih instrukcija iz Predsjedništva BiH - poručio je Dodik .

On je naglasio da je 7. septembra poslao pismo generalnom sekretaru UN Antoniu Guteresu u kome se navodi da nema odluke Predsjedništva BiH o prisustvu sjednici Generalne skupštine UN, pismo je poslato i svim članovima Savjeta bezbjednosti UN, a to će, kao je naveo, uraditi i danas.

-Međutim, koliko vidim govori se da bi se Komšić mogao obratiti na sjednici Generalne skupštine UN što znači da se najviši vrh ove institucije upetljao u raspad BiH i da generalni sekretar UN ignoriše Ustav BiH - naveo je Dodik.

On je napomenuo da na prethodnoj sjednici Predsjedništva BiH nije bilo saglasnosti o odlasku u Njujork i da Komšić nije na drugoj sjednici stavio ovo pitanje na dnevni red, nego je otišao bez odluke.

-Ovdje je riječ o nizu kršenja odredaba koje govore o postupanju kolektivnog organa. Komšić dovodi u pitanje funkcionisanje zajedničkih institucija, a ako generalni sekretar UN odobri njegovo obraćanje, onda je zabio ekser u mrtvački kovčeg BiH. Ovo nije samo Komšićeva pamet, nego i (bošnjačkog člana Predsjeništva) Šefika Džaferovića i drugih oko njega - rekao je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, kad postoji odluka Predsjedništva BiH, onda troškove putovanja snosi Predsjendištvo BiH, a kad ide samo jedan član troškove snosi njegov kabinet.

-U ovom slučaju, troškove snosi kabinet, što dokazuje moju tvrdnju da nije bilo odluke Predsjedništva BiH - naveo je Dodik.

Dodik je istakao da ovakav potez govori koloko je dramatična situacija u Predsjedništvu i u samoj BiH.

Mediji su prenijeli da je Željko Komšić doputovao u Njujork na 76. zasjedanje Generalne skupštine UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana