Dodik: Karantin na granicama za državljane BiH iz inostranstva

Srna
Dodik: Karantin na granicama za državljane BiH iz inostranstva

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH saglasilo se da u naredna 24 časa na svim graničnim prelazima bude uspostavljen karantinski smještaj za državljane BiH koji dolaze iz inostranstva, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“To podrazumijeva da oni provedu u karantinu 24 časa, da dobiju osnovni zdravstveni pregled i da ih nakon toga moraju preuzeti lokalne zajednice i smjestiti ih u lokalne karantine, a ne dozvoliti kao do sada da se ide na takozvanu kućnu izolaciju, koju nisu poštovali mnogi pojedinci, što je i izazvalo širenje epidemije virusa korona”, rekao je Dodik za BHRT.

On je naglasio da je ovo jedna od najvažnijih mjera i naveo da je Predsjedništvo BiH usaglasilo i nekoliko važnih stvari kada je riječ o budžetu BiH.

“Prva je da se budžet BiH koji je ranije predložen vrati na ponovno razmatranje Savjetu ministara BiH, da bi bio prilagođen novonastaloj situaciji i da do kraja maja bude predložen neki novi nacrt. U svakom slučaju da budu uvaženi uslovi u vezi sa razvojem situacije, stanjem prihoda, koji će očigledno biti ugroženi sa stanovišta priliva u narednim mjesecima”, rekao je Dodik, naglasivši da je trenutno najvažnije da BiH ima uravnotežen i realan budžet.

On je naveo da je Predsjedništvo BiH konstatovalo da su organi BiH, sa stanovišta svojih nadležnosti, preduzeli važne mjere na sprečavanju širenja pandemije virusa korona u BiH.

“Konstatacija je da nije dozvoljen takozvani eksponencijalni rast koji bi mogao da ugrozi cijeli zdravstveni sistem, nego je to linearni rast oboljelih. Vidimo da mjere koje BiH preduzima daju određene rezultate”, rekao je, između ostalog, Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana