Dodik: Kandidat za ministra bezbjednosti mora ispuniti zakonske uslove

Srna
Dodik: Kandidat za ministra bezbjednosti mora ispuniti zakonske uslove

BANjALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ova stranka neće podržati novog kandidata za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara iz SDA ako ne bude ispunjavao zakonske i druge obaveze i uslove.


"Uslov je da kandidat ispuni zakonske i druge obaveze i sačekaćemo da vidimo da li će proći te provjere", izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je rekao da Fahrudin Radončić nije bio prepreka da se izabere novi direktor Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, već bošnjačka politika koju predvodi SDA.

Dodik je naglasio da bi bilo logično da se izborom novog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara dođe u poziciju da se imenuje i direktor Sipe i direktor Regulatorne agencije za komunikacije, jer je provedena sva procedura za te pozicije.

Dodik je rekao da SNSD ne želi da destabilizuje Savjet ministara i to ne čini i naglasio da je Savjet ministara juče odradio jedan dobar posao bez obzira na iščekivanja i na štete koje je imala Republika Srpska.

"Sada imamo priliku da slobodno raspolažemo sredstvima od MMF-a. Nije to samo taj iznos, već je riječ o vezanim sredstvima koja dolaze od drugih kreditora, pa čak i donatora gdje je uslov bio da se angažuju sredstva od MMF-a kako bi moglo dalje da se krene", pojasnio je Dodik.

On je izrazio očekivanje da će Republika Srpdska do septembra prikupiti oko 250 miliona evra, što bi bio dovoljan novac da se parira svim troškovima koji su bili na javnim računima u vezi sa pandemijom virusa korona.

"To nije dovoljno da se saniraju sve štete koje smo imali u društvu, preduzećima i na drugim mjestima, ali će biti od velikog značaja. Mjere Republike Srpske su poznate i one se provode", istakao je lider SNSD-a.

Dodik je pozvao poslodavce čiji radnici nisu radili da konačno dostave spiskove da bi mogle da budu isplaćena plate i doprinosi za april, te naglasio da će biti plaćeni i doprinosi za maj za one poslodavce koji su otežano radili.

Predsjednik SNSD-a je podsjetio da je odluka Vlade Republike Srpske bila da se taj iznos plaća na račune radnika, a ne na račune preduzeća jer je postojala bojazan da bi taj novac mogao otići u neke druge namjene jer su zbog objektovnih okolnosti neka preduzeća bila blokirana.

On je rekao da nema nijednog radnika i preduzeća čiji je zahtjev dospio a da nije obrađen i sve plaćeno, te da novac postoji i za ostale radnike.  

Dodik: Drago mi je ukoliko Tužilaštvo BiH preduzima mjere

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da mu je drago ukoliko Tužilaštvo BiH preduzima mjere u vezi sa izdavanjem viza u Ambasadi BiH u Pakistanu za osobe iz zemalja visokomigracijskog rizika.
"O tome sam javno govorio, takve ocjene su iznesene i mogu samo da kažem da mi je drago ukoliko tužilaštvo preduzima te mjere", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci na pitanje da prokomentariše vijest da je bivši ministar inostarnih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak saslušan u svojstvu svjedoka u Graničnoj policiji BiH u vezi sa slučajem izdavljanja viza.

Dodik je dodao da ono što se čulo i što je vidljivo iz stenograma /sa sastanka ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića i članova Predsjedništva BiH/ i što je on čuo bio znak za veliku uzbunu, ali da toga nije bilo u bošnjačkoj političkoj eliti.

"Dakle, javnost se mogla upoznati sa svime onim što je rečeno. Ja samo mogu da kažem da su navodi u onome što se predstavlja kao stenogram tačni i da sam sve čuo svojim ušima. Nije uopšte bilo zgodno to slušati", naglasio je Dodik.

On je naveo da smatram da je Fahrudin Radončić i podnio ostavku upravo iz tog razloga, što nije bilo uzbune od SDA i drugih u Sarajevu, te da je sam Bakir Izetbegović odlučio da ne dijeli sudbinu tih informacija.

Mediji su objavili da je bivši ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak saslušan u svojstvu svjedoka u Graničnoj policiji BiH u vezi s izdavanjem viza u Ambasadi BiH u Pakistanu.

Crnadak je izjavu dao u svojstvu svjedoka zbog istrage koju sprovodi Tužilaštvo BiH o izdavanju viza za ulazak u BiH za osobe iz zemalja visokomigracijskog rizika.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić koji je podnio neopozivu ostavku na tu pociziju istakao je da je bošnjački član Predsjedništva Šefik DžaFerović objavio saopštenje u kome se ograđuje od njega i njegovih izjava kada je riječ o ambasadoru Pakistana u BiH.

Prema stenogramu sa sastanka Radončića i članova Predsjedništva BiH, koji je objavio ATV, dominirala je komunikacija između Radončića i Džaferovića.

Radončić je zamolio Džaferovića da ubuduće kada prima strane diplomate nađe kod sebe kapacitet i raspita se o problemu.

"Ako niste htjeli kod mene, Vaš član porodice upravo vodi migracije kao pomoćnik ministra. I mislim da smo ovdje kao država uradili jednu potpuno nediplomatsku stvar da jedan strani ambasador ima veća prava kod vas trojice kao kolektivnog šeFa države nego ja. Takođe tražim i molim vas da od Minsitarstva spoljnih poslova, vidite šta je uradio ambasador Pakistana", rekao je Radončić.

Dodik: PIK - vještački organ koji je davno trebao nestati

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Savez za sprovođenje mira /PIK/ vještački organ, koji je davno trebao da nestane, jer je izmišljen u okviru Dejtonskog sporazuma da bi širio strah i upravljao BiH.

“Okuplja određeni broj zemalja, ali ono što on čini je samo da pokrije nelegalni međunarodni kriminal visokih predstavnika, koji su to činili kršeći međunarodni sporazum i Dejtonski ustav”, istakao je Dodik.

Na pitanje novinara šta očekuje od današnje sjednice PIK-a, Dodik je rekao da mu je to prva informacija o održavanju sjednice, što govori o tome koliko je to važno.

Na pitanje da li će se odazvati pozivu, ukoliko ga dobije iz Tužilaštva BiH zbog navodnog prisluškivanja opozicije, Dodik je ponovio da je svima bilo jasno da je to rekao jer bilo nešto što je odgovaralo samoj atmosferi u skupštini.

“Na prozivke o tome kako neko nešto radi, ja sam rekao potvrdno, potvrđujući njihove, a ne iskazujući svoje vrijednosti. Izvinjavam se svima koji su shvatili da se radi o ozbiljnim stvarima. Onaj ko to radi, nikada to javno ne govori, valjda je to toliko jasno”, dodao je Dodik.

On je rekao i da mu nije problem dati izjavu u vezi sa tim ako ga pozovu iz Tužilaštva BiH, dodajući da se poslanicima opozicije očigledno svidio taj njegov performans, te da sada podnose prijavu.

“Međutim, jedna stvar je iz toga vidljiva, a to je koliki je Srbin /predsjednik PDP-a / Branislav Borenović, pa prijavu podnosi Tužilaštvu BiH, a ne Republike Srpske, jer vjeruje institucijama na nivou BiH”, zaključio je Dodik.  

Dodik: BiH ima pravo da interveniše

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da BiH po međunarodnim propisima, ekološkim i ostalim, ima pravo da interveniše i iznese svoj stav u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.
Dodik je rekao da nema nijedne prepreke da organi BiH preduzmu sve neophodne regionalne i međunarodne mjere da bi spriječili lociranje otpada uz granicu sa BiH, o čemu su službeno obavijestili Hrvatsku i međunarodne institucije.

“Prošle godine, dok sam bio predsjedavajući, Predsjedništvo je donijelo niz zaključaka kojima smo upoznali institucije BiH o protivljenju takvoj mogućnosti”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Na današnjoj sjednici Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori dogovoreno je da u BiH bude formiran ekspertski i pravni tim koji će se baviti ovom problematikom s ciljem da bude spriječeno ugrožavanje zdravlja oko 250.000 stanovnika.  

Dodik: Idemo na veliku pobjedu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ta stranka na lokalnim izborima ide na veliku pobjedu, uključujući izbornu jedinicu tri u kojoj tradicionalno ima dobre rezultate.
“U svim opštinama gdje imamo načelnike idemo na pobjedu, a tamo gdje ih nemamo idemo na to da dobijemo naše načelnike uz podršku partnera. Naš kandidat u Banjaluci je /Igor/ Radojičić. Okupljamo skoro 80 odsto političkog kapaciteta u podršci ovakvom prijedlogu. Radojičić to zaslužuje jer je uradio ozbiljan posao i to su građani vidjeli”, rekao je Dodik.

On je dodao da već danas želi da promoviše veliku pobjedu u Banjaluci.

“Okupićemo se oko Igora, njegovog posla i onoga što možemo uraditi da ovaj grad bude još bolji i sigurniji. Pozvaćemo građane da biraju najboljeg i da podrže i listu SNSD-a kako bi Skupština grada bila što stabilnija kao i skupštine u opštinama u ovoj izbornoj jedinici i širom Republike”, naglasio je Dodik.

On je, uoči sastanka Izvršnog komiteta SNSD-a sa rukovodstvom lokalnih odbora ove stranke iz izborne jedinice tri u Banjaluci, istakao da SNSD izlazi na izbore sa obrazom jer je učinio mnoge dobre stvari.

“To neće pokvariti različite neistine koje se šire u javnom prostoru”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, u SNSD-u nema nejedinstva i ta stranka je poznata po tome da nije bilo odlazaka ljudi na nivou rukovodstva i formiranja novih političkih partija, što je danas moda na ovim prostorima.

“To jedinstvo nas okuplja u uvjerenju da smo sve činili dobro i da će to građani prepoznati, a mi ćemo se potruditi da im sve ono što smo radili na najbolji način prezentujemo”, kaže Dodik.

On je naveo da ove godine neće ići sa strategijom sa prošlih lokalnih izbora kada su kvantum opština podijelili između koalicionih partnera.

“Sada to ne činimo, ali uvažavamo to da eventualno u pojedinim lokalnim zajednicama neki od koalicionih partnera sa republičkog nivoa mogu da predlože uporedo svoje kandidate”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, SNSD neće prihvatiti saradnju koalicionih partnera sa republičkog nivoa sa SDS-om i PDP-om na lokalnom nivou.

“To je pokazivalo mnogo problema u međusobnom komuniciranju. To se odnosi i na SNSD i mi to nećemo činiti. SNSD je u nekikm lokalnim zajednicama sarađivao sa tim političkim partijama. To sada mora biti odbačeno. Jasno smo rekli da ćemo prema tim opštinama gdje naprave saradnju sa SDS-om i PDP-om preduzeti određene mjere sa stanovišta naših kapaciteta”, poručio je Dodik.

On je dodao da je namjera funkcionera sa republičkog nivoa da poslije krize u vezi sa epidemijom virusa korona vide kakavo je stanje u ekonomiji opština i da se informišu o tome šta trebaju činiti da bi na republičkom nivou mogli kreirati projekte i pomoći lokalnim zajednicama u sanaciji bar dijela štete koju su imale.

“Lokalne zajednice su veoma korektno radile posao na sprečavanju epidemije, a posebno je to bilo vidljivo u Banjaluci, gdje je gradonačelnik sa svojim timom odradio ozbiljan posao u kontroli i sprečavanju širenja epidemije. Banjaluka nije bila kao centri u svijetu u kojima se dogodila masovna epidemija. Gradonačelnik i naši načelnici opština u ovoj izbornoj jedinici su poštovali mjere Republičkog štaba za vanredne situacije, a zajedno smo kreirali mnoge mjere”, istakao je Dodik.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Igor Radojičić rekao je da je danas održan sastanak devet političkih partija na kojem je usaglašen koalicioni sporazum koji će biti potpisan do kraja mjeseca.

“To je blok koji u Banjaluci ima podršku najmanje dvije trećine građana i koji će obezbijediti stabilan razvoj Banjaluke i u naredne najmanje četiri godine”, istakao je Radojičić.

On je naglasio da je ovo četvrta godina vrlo intenzivnog razvoja u Banjaluci.

“Ovo su u novijem istorijatu Banjaluke godine u kojima je razvoj bio najintenzivniji i pored izazova sa kojima smo se suočavali, kao što su epidemija virusa korona, poplave ili protesti. Grad je rastao u svim segmentima. Ne mislim samo na komunalnu infrastrukturu, nego i na ulaganja, privredu, zaposlenost i druge parametre”, rekao je Radojičić.

Izbornu jedinicu tri čine Banjaluka, Čelinac, Kotor Varoš, Kneževo, Mrkonjić Grad, Šipovo, Jezero, Ribnik, Kupres, Istočni Drvar i Petrovac.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana