Dodik: Jedan od najtežih trenutaka nakon Dejtona, Srpska neće dozvoliti razgradnju

V.K.
Dodik: Jedan od najtežih trenutaka nakon Dejtona, Srpska neće dozvoliti razgradnju

BANjALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon sjednice proširenog Izvršnog komiteta te stranke koja je održana u Banjaluci da je ovo jedan od najtežih trenutaka nakon Dejtona i dodao da Srpska neće dozvoliti razgradnju.

- Izvršni komitet SNSD-a ostaje snažno pri podršci odlukama Narodne skupštine Srpske. Smatramo da je neophodno da dođe do poštovanja Ustava u BiH te da se radi na održavanju sastanaka sa svim političkim partijama – istakao je Dodik. 
Dodao je da je došlo do narušavanja pozicije Srpske.

Dodik je naglasio da je potrebno očuvati jedinstvo među srpskim strankama. Najavio je i razgovore sa svim predstavnicima partija u Parlamentu BiH u vezi sa zakonom koji predviđa zamjenu stranih sudija u Ustavnom sudu BiH domacim stručnjacima. Prvi sastanci, kaže, mogli bi biti održani već tokom vikenda.

- Za to je zadužena popredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović, da izvrši kordinaciju sa političkim partijama u Srpskoj i to preko vikenda, a Nikola Špirić i Nebojša Radmanović imaju taj isti zadatak sa partijama u FBiH - naveo je Dodik.

Ponovio je da ne mogu prihvatiti to da Ustavni sud BiH može kreirati nove odnose u BiH i istakao da je Ustavni sud BiH sebi pribavio ovlašćenja koja nema nijedan drugi ustavni sud u svijetu.

Naglasio je da je u toku koncept razgradnje Republike Srpske te dodao da je o tome teško razgovarati sa međunarodnom zajednicom jer je dijelom i sama učestvovala o tome.

- Predložili smo zakon koji će ići u proceduru, a svi koji misle drugačije imaju mogućnost da ulože amandmane - rekao je Dodik.

Dodik je poručio Bakiru Izetbegoviću, lideru SDA, da je nemoguće okretati glavu od dva naroda i jedne republike.

- Moramo razgovarati i kada znamo da možda razgovori neće uspjeti - rekao je Dodik.

On je takođe rekao da je Izvršni komitet zadužio članove Predsjedništva ove stranke da u narednih deset dana održe sastanke u opštinskim odborima stranke i upoznaju strukturu sa stavovima SNSD-a te da najviši funkcioneri u većim centrima održe i tribine sa građanima.

Istakao je i da je zadužen potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković da finalizuje razgovore za Mićom Mićićem, gradonačelnikom Bijeljine u vezi sa predstojećim lokalnim izborima.

- Prijedlog sporazuma već smo dobili od Mićića i potrebno ga je samo pojasniti - rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana