Dodik: Integracija srpskog naroda - najznačajniji nacionalni cilj Srpske

RTRS
Dodik: Integracija srpskog naroda - najznačajniji nacionalni cilj Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je gostujući u emisiji Oko specijal RTS-a da je najznačajniji nacionalni cilj Republike Srpske - integracija srpskog naroda.

- Republika Srpska ima sve elemente državnosti. Mi možemo da vratimo i nadležnosti koje su nam oduzeli visoki predstavnici, poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je istakao da je srpski narod greškom stavljen u BiH.

- Stavljeni smo u BiH da bismo tamo tražili model zajedničkog života koji  nismo našli, dodao je Dodik.

Ponovio je da će priča o integraciji srpskog naroda biti aktuelna i narednih deset godina.

- Svijet je pogriješio kada je koncipirao države bivše Jugoslavije. Greška je što je pristao na granice postavljene u Titovoj Jugoslaviji, rekao je Dodik i dodao da postoji paralelizam kada je riječ o Kosovu i o Republici Srpskoj.

Dodik je naglasio da sve što dvije strane dogovore, međunarodna zajednica treba da uvaži.

- Mi to ne treba da krijemo i drago nam je što je ministar Dačić upravo na taj način definisao. To je i sasvim logično jer se u Srpskoj nalazi preko milion i 100 hiljada Srba, plus 80 do 90 hiljada u Federaciji BiH. Ipak, bitno je i da je nacionalno pitanje Srbije Kosovo i važno je da se napravi ta vrsta gradacije, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da je Republika Srpska uvijek imala dobru saradnju sa rukovodstvima Srbije,

- Ali od Vučića i ove Vlade Srbije imamo najveću pomoć. Ne samo mi u Republici Srpskoj, velika sredstva iz Beograda upućena su u Federaciju BiH, u četiri opštine u kojima živi veći broj Srba, kaže Dodik.

Na pitanje o američkim sankcijama, Dodik je rekao da ih je dobio u čudnim okolnostima i da je to bilo u vrijeme Obamine administracije.

- Neki Trampovi ljudi su mi prije nego što su bili izbori u Americi rekli da bi Trampov izbor bio dobar za nas. Tako sam ja i pozvao Srbe da ga podrže i 95 odsto Srba je glasalo za njega. Ja ću ga opet podržati kada se bude kandidovao za drugi mandat, dodao je Dodik.

Govoreći o posjeti ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Banjaluci 17. septembra, Dodik je izjavio da će ta posjeta predstavljati veliki i radostan dan za Republiku Srpsku.

- Rusija stoji na poziciji međunarodnog prava. Mi počinjemo da gradimo Srpsko-ruski centar. Tom činu će prisustovati Lvrov koji je zaniteresovan da pomogne. Centar će biti u vlasništuv Srpske pravoslavne crkve, a gradiće se po modelu Ruske crke, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da su i Lavrov i Putin i sva Rusija prijatelji Republike Srpske i dodao da će posjeta Lavrova sigurno biti prilika za razgovor o mnogim temama

Govoreći o budućnosti Dodik je poručio da će naredne četiri godine odrediti Republiku Srpsku za narednih 50 godina. On je dodao da nema sreće na Balkanu ako predstavnike jednog naroda bira drugi narod.

Na pitanje o ekonomskoj situaciji Dodik je istakao da je posljednjih 16 kvartala, a čak i u periodu deflacije, Srpska bilježi rast. On je ponovio da nije protiv naroda u BiH, niti da je protiv projekata u Federaciji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana