Dodik: Imamo podršku za rezoluciju o Srbima na KiM, ali smo otvoreni i za sugestije

Srna, GS
Dodik: Imamo podršku za rezoluciju o Srbima na KiM, ali smo otvoreni i za sugestije

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da već postoji parlamentarna većina za usvajanje prijedloga rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, ali da su otvoreni za sve sugestije opozicije, medija i ostalih.

Dodik je rekao da će u ovaj dokument biti ugrađene ocjene situacije na Kosovu i Metohiji, ali i obaveze Republike Srpske u pogledu pomoći.
-Rezoluciju predlaže vladajuća koalicija i za nju već imamo podršku, ali smo spremni da prihvatimo i druge iz opozicije koji žele da budu dio tog  - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Narodna skupština Republike Srpske pozdravlja pravo Srbije da brani pravo na opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ukoliko se kosovski Albanaci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja, navodi se u prijedlogu rezolucije koji bi parlament Srpske trebalo da razmatra naredne sedmice.

arodna skupština Republike Srpske pozdravlja pravo Srbije da brani pravo na opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ukoliko se kosovski Albanaci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja, navodi se u prijedlogu rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koji bi parlament Srpske trebalo da razmatra naredne sedmice.

Rezolucijom, čiji je predlagač predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, pozdravlja se i pravo Srbije da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet garantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kao prava koja joj niko niti može osporiti niti oduzeti.

Osim toga, osuđuje se konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, posebno prava na život i na imovinu, od kosovskih Albanaca i njihovih vlasti.

Satler kritikuje pravosuđe u BiH koje je rezultat aranžmana EU I OHR-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su aranžmani u pravosuđu BiH bili kreirani iz EU i OHR-a i da je nejvjerovatno da se može čuti tvrdnja šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera da je pravosuđe BiH puno problema i da zbog toga nije moguće da kleveta bude kriminalizovana.

Dodik je podsjetio da su svi aranžmani u pravosuđu BiH u posljednjih 15 godina bili od EU i OHR-a i da je zbog toga ovaj sistem izuzet mogućnosti da na njega utiču lokalne strukture.

"Bilo bi normalno da je rekao da u ostalim zemljama EU postoji uređenje koje se odnosi na klevetu. Niko to ne radi da bi bila hajka, nego je riječ o višem nivou odgovornosti, odnosno da bude promovisano istinsko, pravo, profesionalno i objektivno novinarstvo, a ne da se održi trend koji ide za tim da se klevetom pribavlja pažnja u medijima", rekao je Dodik novinarima danas u Banjaluci.

On smatra da se želi da se Srpska, po zahtjevu nekih iz medijske branše u BiH, prikaže kao nešto što nije na putu pravnih vrijednosti EU, iako u EU 20 zemalja ima regulisano pitanje klevete u javnom prostoru u krivičnom zakonu.

"Nemojte nam govoriti ako niste u mogućnosti da održite tačnost onoga što govorite. Isto tako, kada je riječ o nevladinim organizacijama, zakon, koji predlažemo, prepisan je iz SAD", naveo je Dodik.

On je rekao da je ponosan na javnu raspravu o nacrtu izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske i vjeruje da će svi koji kritikuju shvatiti suštinu usvajanja.

"Javnost koju mi opažamo i kontakti koje imamo govore o tome da mi treba da donesemo zakon o kleveti i mi ćemo to uraditi", poručio je Dodik.

Satler je juče rekao povodom argumenata iz Srpske da brojne zemlje EU imaju kriminalizovanu klevetu, čime opravdavaju usvajanje izmjena Krivičnog zakonika Srpske, da je to pogrešno jer su u zemljama EU funkcionalna pravosuđa dok je u BiH ono puno problema.

"To je pogrešno. Te zemlje imaju veoma funkcionalno pravosuđe i nema straha da će doći do zloupotrebe. U tim situacijama se sudi izuzetno pažljivo, a mi smo svi ovđe svjesni da je bh pravosuđe puno problema. Osim toga, stav EU je da se ta praksa mijenja i napušta kao loša i zastarjela i ne treba da se oživljava", rekao je Satler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana