Dodik i Vučić otkrili spomen-ploču na Sremskoj Rači

Srna
Foto: instagram/buducnoststbijeav

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkrili su danas na mostu preko rijeke Save između Rače i Sremske Rače spomen-ploču Srbima ubijenim i prognanim u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Oluja" 1995. godine, kojom je izvršeno etničko čišćenje srpskog naroda na prostoru današnje Hrvatske.

Dodik i Vučić zatim su, na svečanoj ceremoniji uz učešće Garde Vojske Srbije, položili vijence na spomen-ploču sa natpisom:

"Ovaj most je nemili svedok užasa i patnje srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas."

Nakon polaganja vijenaca, Dodik i Vučić odali su počast žrtvama minutom ćutanja, tokom kojeg su se čuo zvuk zvona za upokojene.

Svečanosti Dana sjećanja prisustvuju i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srbije Ana Brnabić.

Srbija i Republika Srpska danas zajedno obilježavaju 25 godina od zločinačke operacije "Oluja", u kojoj je protjerano više od 250.000 Srba, a ubijeno 2.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana