Dodik: Hitno sanirati štetu na hramu u Mostaru i uvesti obezbjeđenje

Srna
Dodik: Hitno sanirati štetu na hramu u Mostaru i uvesti obezbjeđenje

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je spremnost da se hitno interveniše na sanaciji štete na Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru i predložio da se nađe agencija koja bi obezbjeđivala ovaj hram.

Dodik je naveo da je razgovarao sa starješinom Sabornog hrama Duškom Kojićem.

-Zajedno smo još jednom osudili jučerašnje devastiranje hrama - naveo je Dodik na “Tviteru”.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru u noći između utorka i srijede, 6. na 7. decembar, opljačkana je, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije.

MUP Hercegovačko- neretvanskog kantona saopštio je da je uviđajem utvrđeno da je iz Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru nestalo ukupno 90 metara električnog kabla.

Portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić je za sarajevsku N1 TV rekao da je srkva u vrijeme krađe bila otključana, zbog čega ovo krivično djelo nije okarakterisano kao teška krađa.

-Provalnici, odnosno osobe koje su izvršile krivično djelo krađe iskoristili su postojeću skelu i iz ormara otuđili tablu za osigurače. Nadam se da ćemo naći počinioce ovog krivičnog djela - rekao je Marić.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini Saborna crkva u Mostaru je pljačkana tri puta.

-Otuđeni su prilozi, a počinioce smo pronašli i postupili u skladu sa zakonskim propisima. Sredinom avgusta otuđili su table bakra i našli smo i u tom slučaju počinioce. Tako da smo u ovoj godini imali tri krađe u Sabornoj crkvi - rekao je Marić. Komentarišući izjavu starešine hrama Duška Kojića da se zbog ovih događaja boji za vlastitu bezbjednost, Marić tvrdi da nijedan građanin Mostara ne treba da se boji za svoju, osim, kako je kazao, u slučaju da raspolažu informacijama koje policiji nisu poznate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana