Dodik: Goodbye BiH welcome RSEXIT

V. K.

BANjALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik govor je započeo riječima "Goodbye BiH welcome RSEXIT".

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da prava Republike Srpske, kao učesnika Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne smiju biti osporavana.

"Ne znam koji politički i ljudski riječnik treba da upotrijebimo da bismo pokazali da smo ovaj put ozbiljni i da nećemo prihvatiti bilo kakvo drugo kretanje. Ovdje smo danas zato što smo poniženi, prevareni i u kontinuitetu nas pokušavaju napaviti blesavim, nekonzistentnim i manje vrijednim kao što neki sa Zapada misle", rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Zato se, istakao je Dodik, ponašaju prema Republici Srpskoj jer misle da samo oni znaju šta je za nas dobro.

On je istakao da je Ustavni sud BiH prebacio imovinu na BiH kojoj to ne pripada, te da su neki, uključujući i njega bili naivni kada su mislili da će Bošnjaci stati na ukidanju simbola Republike Srpske.

Dodik je naglasio da Republika Srpska i srpski narod u BiH nemaju šanse, jer su kategorije koje mrze iz političkog Sarajeva.

"Mi smo kategorija koja se ne prihvata i žele da nas unište. Svako drugo poimanje bi bilo naivno i nepošteno i kada se ovdje dodaju razni meštari iz međunarodne zajednice i različiti ambasadori, te oni koji pokušavaju da nametnu priču o vladavini prava kada nemate nijedan organ konstituisan u skladu sa pravom, onda je jsano kako nas posmatraju", istakao je Dodik.

On je naglasio da je Narodna skupština Republike Srpske ključno mjesto važnih odluka oko koje se svi moraju okupiti.

"Ne želim da pričam o Ustavnom sudu BiH, jer je nepotrebno ponavljati poznatu priču. Ovaj put je Ustavni sud BiH otišao dalje jer je sebi dao za pravo da kvalifikuje titulare, prebacujući imovinu na BiH koja joj ne pripada. Na taj način je pokazano sve. Zahvaljujući poslaniku Edinu Ramiću /SDA/ danas su nam oči još malo otvorene, jer tvrdi da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH o Zakonu o stvarnim pravima koji se odnosi na šume, vode i ostalo", kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci, predvođeni SDA, uvjereni su da je došlo konačno vrijeme za obračun sa Srpskom i srpskim narodom, a pozivanje da djeluje visoki predstavnik najbolje govori o ovome.

"Republika Srpska je demokratska zemlja i u njenom radu učestvuju predstavnici konstitutivnih naroda. Slobodno svi žive i uživaju sva prava, a to je Bošnjacima malo. Međutim, treba podsjetiti da više od 150.000 Srba nema u Sarajevu, kao ni Hrvata, ali to izgleda ništa ne znači", ukazao je Dodik.

On je podsjetio da FBiH ne poštuje odluku Ustavnog suda o vojnim stanovima, a traže da Srpska poštuje odluku o poljoprivrednom zemljišu.

"Zato treba da odbacimo odluke Ustvanog suda BiH, jer su i mnoge odluke visokih predstavnika podvaljene mimo Dejtnoskog mirovnog sporazuma. Dakle, ono što nije u skladu sa Dejtonom mora biti dovedeno u sklad sa ovim sporazumom. Zahvalan sam predstavnicima političkih partija iz Srpske na predanom radu na donošenju zajedničkih zaključaka. Ohrabren sam da možemo da prevaziđemo političke nesuglasnice i netrpeljivosti kada je riječ o odbrani Srpske i naših interesa. Radujem se činjenici da ćemo zajednički nastupati i na ovaj način djelovati", zaključio je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana