Dodik: Ekonomska situacija u Srpskoj stabilna

GS
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Izvršni komitetet ove političke partije zaključio da je ekonomska situacija u Republici Srpskoj stabilna, iako postoje neki elementi pada zbog epidemije virusa korona.

"Ekonomska politika SNSD-a usmjerena je na pomoć privredi, očuvanju radnih mjesta i nivoa plata", rekao je Dodik novinarima nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta stranke.

On je istakao da će u septembru biti realizovan novi paket za podršku privredi, a odnosiće se na lična primanja i investicioni ciklus.

"I dalje idemo sa realizacijom projekata auto-puteva, rekonstrukcije magistralnih i regionalnih puteva u Srpskoj za šta će biti izdvojeno 100 miliona KM, kao i drugih kapitalnih investicija, među kojima su elektro-energetski objekti", dodao je Dodik.

On je napomenuo da je oko 10.400 ljudi izgubilo radna mjesta, ali je posao dobilo njih 9.199.

"To je manje za 1.200 radnih mjesta, i kada tako sagledamo onda imamo najmanji gubitak radne snage u regionu. To je dio uspješne politike koju je vodila Vlada Srpske", kaže Dodik.

Dodik je naglasio da su u Republici Srskoj do kraja godine zagarantovane isplate penzija i plata.

On je podsjetio da je, kao politički i ekonomski odgovor na krizu, formirano nekoliko fondova s ciljem pomoći privredi.

"To je prije svega Kompenzacioni fond koji je donio niz važnih odluka i više od 40 miliona KM uputio zdravstvenom sektoru. I Garantni fond je obezbijedio garnacije za kredite privredi u iznosu od 238 miliona KM u pet banaka. Ovo je dobar odgovor kojim će biti povećana privredna aktivnost", ponovio je Dodik.

Prema njegovim riječima, rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ u Srpskoj u prvom kvartalu ove godine je bio 1,4 odsto.

"Procjene Svjetske banke i Međunarodnog monetranog fonda je da će na ovom prostoru, zbog virusa korona, u prvom polugodištu BDP pasti na minus pet, ali kod nas se ne ostvaruju ove prognoze. Vjerujemo da na kraju ove godine pad BDP-a neće biti viši od minus dva, a da će stopa BDP biti oko nule", rekao je Dodik.

On je naveo da je stopa zaduženja Srpske 55 odsto što je značajno ispod nivoa zaduženja zemalja u regionu i ispod stope od 60 odsto koju je propisala EU.

Lider SNSD-a je rekao da je oko 30 odsto više obrađeno zemlje nego prošle godine.

"SNSD podržava projekte Vlade u poljoprivredi. Vlada je izdvojila pet miliona KM za objekte i opremnu u poljoprivrednom sektoru čime je iznos za ove namjene povećan sa osam na 13 miliona KM, a svi zahtjevi biće ispoštivani. Za otkup 20 hiljada tona povrća, 10.000 svinja i 6.000 hiljada tovne junadi obezbijeđeno je dodatnih pet miliona KM, što je dobra mjera Vlade", rekao je Dodik.

On je naveo da su sada sredstva za agrarni sektor viša od 100 miliona, a bilo je predviđeno 70.

Kada je riječ o obrazovanju, Dodik je rekao da će đaci na vrijeme krenuti u školu, ali da će nastava biti izvođena u nekom modeliranom obliku.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srpskoj, Dodik je ocijenio da je i dalje kompleksna, ali da postojeće mjere neće biti širene, niti redukovane.

"Policijski čas nećemo uvoditi, ali je neophodno da budu poštovane propisane mjere. Ne možemo prihvatiti da bude produžen rad ugostiteljskih objekata ili nešto drugo, a postoje pojedinci koji organizuju velike privatne zabave, što je nedopustivo", kaže Dodik.

On je podsjetio da je obezbijeđeno 15 miliona KM za nabavku zaštitne medicinske opreme što bi bilo dovoljno do marta naredne godine i da Srpska ima dovoljno zalihe raspiratora i ostale opreme.

"Važna je priča o korona bolnicama i Vlada je za njih obezbijedila određeni novac", naveo je Dodik.

Lider SNSD-a je istakao da će biti sačinjen i plan vakcinacije.

"Ne razvijamo vakcinu protiv korone, ali u ovom trenutku podržavamo plan vakcinacije koji će biti obavezujući za građane u Srpskoj. Potrudićemo se da nabavimo, što je prije moguće, testiranu vakcinu. Što se tiče vakcije iz Rusije, cijenim da je ovo stvar koju su sproveli u skladu sa procedurama i prvo će vakcinu primjenjivati na svoje stanovništvo, što govori da u to treba vjerovati", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana