Dodik: Crkva održala identitet srpskog naroda kroz vijekove

Srna
Dodik: Crkva održala identitet srpskog naroda kroz vijekove

KOZARSKA DUBICA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je manastir Moštanica u Kozarskoj Dubici u zaista dobrom stanju i naglasio da je crkva održala identitet srpskog naroda kroz vijekove.

“U ovom manastiru nikada se nije prekidala služba. Srpski narod i ovim pokazuje svoju posvećenost, odanost srpskoj pravoslavnoj vjeri. To je značajan dio našeg identiteta”, rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da nije bilo crkve vjerovatno danas Srbi kao narod ne bi bili okupljeni, identifikovani i prepoznatljivi.

“Crkva je jedan od naših najznačajnijih elemenata identiteta i u okviru crkve se sačuvao i naš jezik, pismo i krsna slava. Zato je važno ovdje biti sabran zajedno sa našim igumanom i svim našim ljudima koji ovo održavaju”, rekao je Dodik.

On je u okviru tradicionalnog narodnog zborovanja kod manastira Moštanica, uoči slave manastira Preobraženja Gospodnjeg, razgovarao sa igumanom Sergijem.

“Mi ćemo nastaviti da sarađujemo i održavamo ukupno dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a posebno ovdje sa manastirom Moštanica”, poručio je Dodik.

Iguman namastira Moštanica Sergije rekao je da mu je velika čast i radost što je danas manastir bio domaćin Dodiku.

“Ovo nije prvi put da posjećuje manastir Moštanica, često je ovdje boravio sa nama i imali smo njegovu podršku i podršku Vlade Republike Srpske u svakom djelu koje manastir preduzima”, rekao je iguman Sergije.

On je potvrdio da manastir Moštanica gradi Hram svetog đakona Avakuma, monaha koji je bio svetitelj iz tog manastira i koji je postradao u Beogradu na Stambol kapiji gdje su ga ubili Turci jer nije htio da se odrekne svoje vjere.

“On je rodom iz Knežice, iz ovih krajeva. Zamonašen je u manastiru Moštanica i sa svojih 19 godina je postradao od turske ruke”, podsjetio je iguman Sergije.

On je naveo da je u planu i izgradnja narodne trepezarije koja je prijeko potrebna manastiru Moštanica.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvorio je večeras festival “Veče ojkače na Moštanici”, u okviru tradicionalnog zborovanja kod manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici povodom praznika Preobraženja Gospodnjeg, koji je i slava manastira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana