Dodik: Boljanić - simbol hrabrosti, herojstva i solidarnosti srpskog naroda

Srna
Dodik: Boljanić - simbol hrabrosti, herojstva i solidarnosti srpskog naroda

BANjALUKA- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je akcija "Halijard" dio slavnog dijela istorije srpskog i američkog naroda i herojski podvig naših predaka, te još jedna potvrda da su Srbi uvijek bili na strani pobjednika i antifašista.

"Ne postoji slična operacija koja bi mogla da bude pandan ovoj, u cijeloj okupiranoj Evropi. Srpsko spasavanje savezničkih pilota, uglavnom američkih i britanskih, od nacista dokaz je hrabrosti, humanosti i dobrote srpskog narod", istakao je Dodik za Srnu povodom obilježavanja 79 godina od spasavanja savezničkih pilota u operaciji "Halijard - vazdušni most" koje će biti održano danas u Boljaniću kod Doboja.

Predsjednik Republike je podsjetio da je u Boljaniću za samo desetak dana izgrađen improvizovani aerodrom sa kojeg je spaseno više od 60 savezničkih pilota, te da je to mjesto tradicionalnog okupljanja srpskog naroda gdje treba da njegujemo i čuvamo istinu o herojstvu srpskog naroda i naših slavnih predaka koji su rizikovali svoje živote da bi pomogli savezničkim pilotima.

"Boljanić je istorijsko mjesto koje će na mapi svijeta ostati vječno upisano kao simbol hrabrosti, herojstva, plemenitosti, solidarnosti u borbi za slobodu u Drugom svjetskom ratu. Na tom mjestu već tradicionalno odajemo zasluženu počast ljudima ogromnog srca koji su učestvovali u ovoj spasilačkoj misiji", naglasio je Dodik.

On je rekao da se danas sa posebnim uvažavanjem možemo sjećati ovog junačkog podviga svog roda i svojih predaka, srećni i ponosni jer nosimo njihove gene zbog čega ih nikada ne smijemo izdati ni okaljati njihov obraz i čojstvo.

"O akciji Halijard najbolje govore svjedoci i ljudi koji njeguju tradiciju, a prije svega američki piloti, koji i u Pranjanima u Srbiji i u Boljaniću govore o činjenicama koje nikakvi pokušaji falsikovanja ne mogu osporiti", naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Podsjetivši na nedavne napade i negativne kritike iz politikog Sarajeva na film "Heroji Halijarda", Dodik je rekao da je riječ o ljudima koji neće i ne žele da pogledaju istini u oči, jer je ona na strani Srba, pa tako pribjegavaju krivotvorenju istorije i činjenica iz Prvog i Drugog svjetskog rata, a posebno posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog.

"Potrebno je da muslimani konačno shvate da istina nije samo ono što oni kažu i kako bi oni željeli da je vide. Istinom se moraju prevladati sve ideološke barijere i politikanstka saplitanja, jer pokušaji falsifikovanja činjenica s ciljem potpirivanja tenzija samo vodi u dalje nerazumijevanje i netrpeljivosti, kojih je i previše", naglasio je Dodik.

On je dodao da razumije da pojedinci koriste sve i svašta za politička previranja, manipulacije i podmetanja, ali istina je neupitna, a slavna istorija srpskog naroda je upravo činjenica koja se ne može opovrgnuti nikakvim prljavim lažima i politikama.

Dodik je rekao da akcija "Halijard" govori o herojstvu, solidarnosti, žrtvovanju i prijateljstvu srpskog i američkog naroda nastalom u najtežim trenucima stradanja i zajedničke borbe za slobodu i ne može da vrijeđa nikoga, već treba da bude primjer ponašanja i u miru.

"Koliko su ovu operaciju cijenili saveznici govori i podatak da su predsjednik Poljske Vladislav Sikorski, predsjednik SAD Hari Truman i predsjednik Francuske Šarl De Gol svojevremeno odlikovali đenerala Dragoljuba Dražu Mihailovića, antifašistu, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini.

To su istorijske nepobitne činjenice koje i više nego dovoljno dovoljno govore o Srbima kao narodu, i po tome su jedinstveni, jer nijedan narod ni u daljoj ni u bližoj prošlosti nema ovakvu istoriju kao srpski. Takvi smo i danas - tuđe nećemo, a svoje ne damo i uvijek smo na strani pravde i pravičnosti", poručio je predsjednik Srpske.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova danas će u Boljaniću kod Doboja biti obilježeno 79 godina od spasavanja savezničkih pilota u operaciji "Halijard - vazdušni most", istorijskog događaja od republičkog značaja.

U akciji koju su sprovele snage Jugoslovenske vojske u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića, spaseno je više od 500 pilota, a u Boljaniću 60 savezničkih avijatičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana