Dodik: BiH može opstati samo na osnovu unutrašnjeg dijaloga i dogovora

Srna
Dodik: BiH može opstati samo na osnovu unutrašnjeg dijaloga i dogovora

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas iz Antalije da BiH može opstati samo na bazi unutrašnjeg dijaloga i dogovora, a nikako stranom intervencijom.

“Pitanje konstitutivnosti naroda u BiH već je riješeno, i svima je jasno da je BiH sastavljena od tri konstitutivna naroda i dva entiteta. To, naravno, nije problem, ali jeste problem kada neki pokušavaju da prodaju priču o građanskom uređenju i asimilaciji, odnosno podređivanju jednog od naroda u BiH”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, možda to za Zapad zvuči lijepo, ali je za ljude u BiH neupotrebljivo.

“I dalje mislim da BiH ima malu šansu da uspije. Mislim da je ovo i dalje zemlja u kojoj se mrcvare i narodi i politička struktura”, rekao je Dodik za RTRS.

On je pozdravio stav predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da je BiH moguća kao odraz svih u BiH, a ne samo jednih.

Prema Dodikovim riječima, u BiH mora da postoji i dijalog i bazični konsenzus, ma koliko to teško bilo.

On je konstatovao da su mnogi unutrašnji dogovori u BiH razoreni međunarodnim intervencionizmom.

“Bilo kakvi međunarodni recepti za nekakvo buduće uređenje BiH nisu realni, ni mogući. To je propala ideologija SAD i njihove ideologije globalizacije posredstvom liberalizacije koju treba prodati drugim narodima. To, jednostavno, nije prošlo, jer je danas u fokusu teorija državnog suvereniteta”, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On izražava žaljenje što BiH nema nikakav pristup prema tim svjetskim trendovima, a o tome govori i priča o eventualnom dolasku novog visokog predstavnika u BiH.

“Meni je, i našim srpskim genima, nepojmljivo da priželjkujemo da u BiH dođe stranac i da upravlja nama, jer mi smo borci za slobodu i ne trpimo strance u smislu da vladaju nad nama. Možemo biti prijatelji i možemo biti dobri domaćini, ali ne možemo dozvoliti da neko dođe kod nas i da vlada nad nama”, kategoričan je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Dodik dodaje da “ako Bošnjaci u tome uživaju, Srbi ne uživaju” i zaključuje da “problem budućnosti zemalja zapadnog Balkana ne može biti riješen stranom intervencijom”.  

Dodik: Za Erdogana BiH funkcionalna samo uz zadovoljenje interesa svih naroda

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan apsolutno razumije situaciju u BiH, preferira sve narode i smatra da BiH jedino može da funkcioniše ako se zadovolji i pronađe minimum interesa svih konstitutivnih naroda.

“Iskoristio sam priliku da mu pomenem da je BiH pod protektoratom i da je zbog toga teško da se kreće, kao i da Turska kao članica Savjeta za sprovođenje mira mora da vodi računa i stavovima drugih naroda u BiH... Iz toga je proizašla njegova tvrdnja da samo zajedničkim interesima BiH može nastaviti da se gradi”, rekao je Dodik u okviru svog učešća na Diplomatskom forumu u Antaliji.

On je naveo da je sa Erdoganom razgovarao o ekonomiji, prevashodno gradnji auto-puta koji treba da i preko teritorije Srpske i njenih opština i gradova spoji Beograd i Sarajevo.

“Razgovarali smo i o unapređenju trgovinske razmjene”, rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da u vezi sa tim Turska namjerava da pojača kapital u “Zirat” banci, ali da moraju da budu riješeni određeni problemi u Federaciji BiH /FBiH/.

Dodik je istakao da je sa Erdoganom razgovarao i o borbi protiv pandemije virusa korona, te da je obaviješten da bi Turska do oktobra mogla uspjeti da krene da pravi svoju vakcinu, a koja će jednako biti na raspolaganju svima.

On je rekao da je Erdogan pominjao mogućnost da u kasnijoj fazi ponovo budu aktivirani trilateralni sastanci - BiH, Srbija i Turska s jedne strane, a s druge između Turske, BiH i Hrvatske.

“Prvu trilateralu smo imali, ali očigledno je da će biti teško obezbijediti onu sa Hrvatskom s obzirom na njihov stav prema Predsjedništvu BiH u vezi sa Željkom Komšićem”, rekao je Dodik i dodao da je Erdoganu zahvalio za uspješnu organizaciju foruma.

Dodik: Svaki dogovor u BiH pokvari međunarodni intervencionizam

BiH je zemlja u kojoj se mrcvari ne samo politička struktura, već i narodi, izjavio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je istakao da i dalje misli da BiH ima male šanse za uspjeh.

- Veoma je važno i što je Erdogan govorio o tome da je BiH moguća jedino kao odraz zajedničkih interesa svih u BiH, a ne samo jednih. To govori o tome da u BiH mora da postoji ta vrsta dijaloga i traženje nekog bazičnog konsenzusa. To ide veoma teško – izjavio je Dodik.

Dodik je naglasio da, kad god su pokušali i uspjeli nešto da dogovore u BiH, onda se pojavi međunarodni intervencionizam koji to pokvari.

Dan nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanku sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom zatražio podršku Turske u traženju poštovanja ravnopravnosti sva tri naroda i sprovođenju izborne reforme u BiH, Dodik poručuje da je pitanje konstitutivnosti naroda riješeno.

- Današnji Ustav BiH jasno precizira da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Šta ima dalje rješavati? Nije to problem. Problem je od najezde nekih koji pokušavaju da prodaju priču o građanskom uređenju koje treba da asimilira i, na neki način, podredi druge narode u BiH. To je jedan koncept koji ovako zvuči lijepo, ali je neupotrebljiv što se tiče BiH – rekao je Dodik.

Od diplomatskog foruma u Antaliji, kazao je Dodik, očekuje se jedna dobra i otvorena rasprava.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH poručio je da se svijet nalazi se u neredu što se tiče međunarodnih odnosa, prenosi RTRS.

- Stvara se suštinska priča o problemima jugoistočne Evrope, Zapadnog Balkana, Kavkaza. Pokušava se to sve zamrznuti da bi onda strana mašinerija, koja najčešće dolazi sa Zapada, tu dolazila, ravnala i nešto intervenisala. Vjerujem da je posljednjih godina probuđena svijest naroda i ojačana borba naroda za sopstvenu slobodu – izjavio je Dodik.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana