Dodik: Bespotrebna blokada imenovanja

Srna
Dodik: Bespotrebna blokada imenovanja

SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je bespotrebno blokirano pitanje imenovanja, naglašavajući da je SDA ta koja počela sa uslovljavanjima i osporavanjima kandidata, što je loša politika.

"Mi zagovaramo pristup da sve što je ranije dogovoreno ostaje na snazi sve dok se drugačije ne dogovori dvije ili sve tri političke strukture. Tako da smatram da je nepotrebno bilo zaustaviti sva ta imenovanja i praviti određene prostore za spekulacije. Vjerujemo da je SDA to činio jer je želio da održi podobne Srbe iz SDS-a i PDP-a", rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je za N1 podsjetio na uslovljavanje SDA u vezi sa imenovanjem ministra za izbjeglice i ljudska prava.

"Dosadašnji princip je bio da one pozicije koje pripadaju određenoj nacionalnoj kvoti drugi ne spore. SDA je ušao u proces osporavanja prijedloga koji je došao ranije sa srpske strane za ministra za izbjeglice i raseljena lica. Što je možda i rezutiralo nekim promjenama", rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske istakao je da politika uslovljavanja nije dobra jer se na isti način može odgovoriti i u slučaju izbora ministra bezbjednosti.

"To bi bilo recipročno. Pokušaćemo u utorak da riješimo to pitanje, uz osjećaj i potrebu da se to više ne dešava", rekao je on.

Dodik smatra da je Fahrudin Radončić, do podnošenja ostavke na mjestu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara dobro radio svoj posao, ali da nije bio podržan od bošnjačke komponente u Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara.

"Ono što je on htio da raščisti bi svaki normalan ministar radio. Tražio je da se zemlje iz kojih dolaze migranti više angažuju na identifikaciji tih ljudi. Naravno odbijen je od bošnjačkog člana Predsjedništva /Šefika Džaferovića/ i ministra inostranih poslova /u Savjetu ministara Bisere Turković/, kadra SDA, te je smatrao da nema mogućnosti bilo šta da uradi i da snosi negativne posljedice", pojasnio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je istakao da ne želi snositi posljedice činjenice da se neko u BiH špekulativno bavi pitanjem migranata.

"Imali smo odličnog ministra koji nije mogao ništa da uradi, a ako se želi dovesti neko ko bi bio u funkciji politika koje je napao sam Radončić, onda smo protiv njih", rekao je Dodik.

On je podsjetio da se /kandidat SDA za ministra bezbjednosti/ Selmo Cikotić nije pokazao korektnim dok je bio ministar odbrane zbog tendencioznih izvještaja i lošeg odnosa prema Srbima i Republici Srpskoj.

"Tu se provlači mogućnost da ne damo podršku svemu tome. Ali, o tome ćemo da vidimo u utorak. SDA je napravila probleme, osporavajući kandidate koji dolaze iz drugih naroda, pa zašto onda ne bi bilo logično da drugi narodi osporavaju kandidate koji dolaze iz SDA?", upitao je Dodik i istakao da se zalaže za rješenje da se deblokiraju svi proceduralno završeni slučajevi po pitanju imenovanja, poput onih u Regulatornoj agenciji za komunikacije i Agenciji za istrage i zaštitu BiH.

Odgovarajući da pitanje da li Osman Mehmedagić može ostati na čelu Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/, Dodik je naveo da nije učestvovao ni u kakvom razgovorima ili radnim tijelima koji su tu temu imali na dnevnom redu.

"Znam da je parlamentarna komisija zatražila da dotični gospodin dostavi dokumentaciju o svom obrazovanju. Nemam pojma šta se tu dešava. Ne pratim njegov rad kao što on prati naš. Znam da se OBA ponaša protivno zakonu i da ima mnogo poslova koji se rade tendenciozno", rekao je Dodik.

Kao primjer naveo je pitanje zapošljavanja podobnih Srba za SDA, ali i činjenicu da je u prošlosti postojao operativan nalog da se prati rukovodstvo Republike Srpske i Srbije.

"Problem su izazvali ovi iz SDA činjenicom da su pobjegli od principa koji je važio svih prethodnih godina, a to je da oni koji imaju pravo na određenu poziciju predlažu i da to ne može biti osporeno od drugih ako postoji dogovor o tome. Dogovor o direktoru OBA još ne postoji i nisam pitan za to, ali mislim da je na pravom tragu parlamentarna komisija koja traži ispunjavanje zakonskih uslova", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je naveo da za lica koji ispunjavaju zakonske uslove za imenovanja ne bi trebalo da imaju problema, ali da se za Mehmedagića, koji je sa lažnom diplomom mogao da obavlja prethodni mandat četiri godine, postavlja pitanje vjerodostojnosti.

Kad je riječ o imenovanju direktora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ i pretenzije SDA za tu funkciju, Dodik je rekao da će, možda, to pitanje biti otvoreno na sastanku u utorak.

"Reći ću da su od početka formiranja UIO, bili direktori i Hrvati i Bošnjaci, ali nikada nije bio Srbin. I da u tom pogledu, ako se držimo nekih priča o rotaciji, ravnopravnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i mi pretendujemo na to. Racionalno imao razlog da postavimo pitanje naše zastupljenosti. Ali u svakom slučaju ne bih ništa prejudicirao. Znam iz nekih nagovještaja da SDA traži da se oko toga dogovori sa HDZ-om. Ali isto tako mislim da će se morati dogovarati i sa nama oko toga", dodao je Dodik.

Kad je riječ o migrantskoj kriza i izjavi da treba sterilisati Republiku Srpsku od migranata, Dodik je pojasnio da je mislio sterilnu političku situacija u smislu da to pitanje ne postane politički problem u Srpskoj.

"Kako je to neko drugi razumio i htio tendenciono da prikaže - to je njihov problem. Problem migranata je snažno otvorio Radončić ostavkom, tvrdeći da postoje strukture u okviru zvaničnih institucija koji se time bave organizovano, na špekulativan način", rekao je Dodik.

On je podsjetio da Radončić tvrdi da je više od 3.000 ljudi iz Pakistana ili nekih drugih zemalja dobilo lažne vize za ulazak u BiH.

Dodik je rekao da se zalaže da se priča oko migrantske krize rješava raščišćavanjem situacije u vezi sekulativniog pristupa određenih službenika ambasada BiH u nekim zemljama, a nakon toga da se postigne dogovori da se migranti deportuju iz BiH.

"Deportacija ne znači uvijek i da se vrate u zemlju iz koje su došli jer mnogi kriju odakle dolaze", rekao je Dodik, navodeći da su politike pojedinih zapadnih zemalja, koje su zbog potrebe za svježom radnom snagom, otvorili, pa naglo zatvorili svoje granice, u BiH napravili parkiralište za migrante.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da će učiniti sve da migranti u Republici Srpskoj ne postanu bezbjednosno pitanje.

Kad je riječ o problemu postavljanja odlagališta nuklearnog otpada na području Trgovske gore, Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH u vrijeme njegovog predsjedavanja donijelo niz zaključaka koji su postavili politiku BiH po pitanju i tražila se mogućnost da se razgovara sa nadležnim u Hrvatskoj po tom pitanju, a ukoliko to ne bude moguće da budu pokrenuti međunarodni sporovi.

"U međuvremenu, imate razne nivoe opstrukcije i u Hrvatskoj i u BiH. Svakako vjerujem da će se oko tog pitanja okupiti svi u BiH jer ne radi se, kako to u političkom Sarajevu nastoje da predstave, samo o ugroženom području Novog Grada u Republici Srpskoj već i o činjenici da to može da ugrozi i ljude koji žive u Bihaću, Krupi i drugim mjestima", rekao je Dodik.

On smatra da se u BiH treba okupiti i odbaciti mogućnost da Hrvatska realizuje svoje namjere da na Trgovskoj gori pravi skladište za nuklearni otpad. 

Dodik: SNSD će podržati prijedlog budžeta BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će SNSD podržati Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza za 2020. godinu o kome bi trebalo da se raspravlja na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH zakazanoj za narednu sedmicu.

"Ako ne bude nekih zahtjeva za izmjenama i dopunama prijedloga budžeta, mi ćemo ga podržati", potvrdio je Dodik za Televiziju N1.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da je pandemija u BiH došla iz EU i da BiH prolazi kroz istu situaciju kao i druge zemlje u regionu i svijetu.

Komentarišući činjenicu da su granice EU uglavnom zatvorene za građane BiH, Dodik je ocijenio da BiH to ne zaslužuje i da bi logično bilo da se uspostavi sistem reciprociteta u tom pogledu.

On je upozorio da će posljedice epidemije virusa korona po privredu biti katastrofalne i da će doći do svakoga, te da u tom pogledu BiH, koja nema odbrambeni sistem u smislu jake privrede, imati daleko veće posljedice.

Srpski član Predsjedništva izrazio je uvjerenje da će pandemija imati svoj padajući trend i da će doći u poziciju da se ubrzo otvore granice sa EU.

"Nije fer i korektno što na taj način EU izdavaja BiH iz svega toga. Mislim da u EU od ranije postoje nezadovoljstva stanjem u zemlji. Mnogo rješenja u BiH su kreacija EU. Članovi Predsjedništva BiH sinoć su sa njemačkom ambasadorkom /Margret Uber/ razgovarali o pitanju pravosuđa u BiH i svi su izrazili nezadovoljstvo, ali to je rješenje nametnula međunarodna zajednica predvođena OHR-om", rekao je Dodik.

On je naglasio da postoji mnogo pitanja o kojima se mora razgovarati sa EU.

Na pitanje zašto je Srbija odbila pomoć BiH za Novi Pazar, koji je postao žarište zaraze virusom korona, Dodik je rekao da nije sporna pomoć, već politizacija pomoći.

On je napomenuo da ni Savjet ministara ni Predsjedništvo BiH nisu bili uključeni u to pitanje, niti su odlučivali o njemu.

"Ne treba dramatizovati to pitanje u smislu da Srbija ne želi pomoć. Ona je pokazala humanitarni karakter pomažući Republici Srpskoj, Goraždu i svakome ko je zatražio pomoć. Srbija je daleko organizovanija nego BiH i u tom pogledu BiH nije bila uključena u pružanju pomoći", rekao je Dodik.

Očigledno je, rekao je on, da nema medicinskog odgovora na pandemiju i ona se širi mimo svega onoga što se predviđalo, ali je važna činjenica da nije istog intenziteta kao ranije.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je obezbijedila dovoljan broj respiratora za ekstremno tešku situaciju koja "nije na vidiku" i ostalu medicinsku opremu, te da vjeruje da je takva situacija i u Federaciji BiH.

On je ocijenio da se na populistički način pokušava prikazati nabavka respiratora.

"Možda je bilo neke greške negdje, ali što se tiče Republike Srpske ima dovoljno materijala i procedure su se sprovodile u skladu sa okolnostima u kojima smo se nalazili. Pokazaće se na kraju da ljudi nisu prekršili određene procedure i da su svi htjeli da što prije imaju respiratore", rekao je Dodik.

On je rekao da jeste za to da se utvrdi odgovornost, ali da niko ne treba da odgovara za ekstremno teške uslove u kojima su se vršile nabavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana