Dodik: Akt o prestanku mandata VSTS-a neće proći u Domu naroda

Srna
Dodik: Akt o prestanku mandata VSTS-a neće proći u Domu naroda

BANjALUKA- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da u Domu naroda parlamenta BiH neće proći Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) u sadašnjem sastavu, koji je predložio poslanik SDS-a Dragan Mektić, a koji su izglasali SDS i PDP sa bošnjačkim partijama u Predstavničkom domu BiH.

"To je loše i loša je poruka iako je u ranijim zaključcima Narodne skupštine rečeno da nema donošenja odluka", rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine o svojim izjavama o štetnosti posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH i raspoređivanja Fronteksa na granici sa Hrvatskom, nakon što je po tim tačkama preglasan u Predsjedništvu BiH.

On je podsjetio da su poslanici i lideri partija iz Republike Srpske, među kojima su i PDP i SDS, jednoglasno usvojili zaključke kojim su predstavnici Srpske obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH, kao i njegovog stupanja na snagu.

"Ako je politička igra u tome da se to sve svali na Dom naroda i partije koje u Srpskoj imaju većinu, nemam ništa protiv, ali žao mi je što jedinstvo trajalo ovako kratko. Iako imam nadu da bi se moglo vratiti povjerenje koje smo imali, nisam neiskusan da ne znam da raniji opozicioni nastupi nisu bili motivisani našim okupljanjem već političkim obračunima"

Dodik: Posjeta Đukanovića BiH treba biti odgođena

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da posjeta BiH crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića treba biti odgođena, jer su ugrožena srpska nacionalna prava u Crnoj Gori, te naglasio da ovo pitanje ponovo treba aktivirati nakon smirivanja situacije.
Dodik je, u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, naglasio da je u Predsjedništvu BiH glasao protiv upućivanja poziva Đukanoviću da posjeti BiH, jer je smatra štetnom po vitalne interese srpskog naroda.

"Smatram da zbog ugrožavanja srpskih nacionalnih prava u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/ i njenim identitetom nije najbolji trenutak da Đukanović dobije medijsku i političku pozornicu u BiH i Sarajevu da bi je iskoristio pravdajući svoj atak na SPC i njenu imovinu", istakao je Dodik.

On je naveo da posjeta mogla da bude problem i Đukanoviću i da je zato glasao i drugi put protiv njegove posjete.

Dodik je rekao da je ovu posebnu skupštinsku sjednicu zatražio u skladu sa zaključcima sa prethodne koje su podržali svi srpski predstavnici.

"Ključni momenat prethodnog zasjedanja bio je da predstavnici Srpske u institucijama BiH neće odlučivati dok strane sudije ne odu iz Ustavnog suda BiH, i o svemu smo zajednički glasali. Zato sam zatražio ovu sjednicu", dodao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana