DNS predao prijavu za izbore

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je da će ova stranka samostalno učestvovati na izborima za Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlamentarnu skupštinu BiH, predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Nešić je danas zajedno sa potpredsjednikom DNS-a Radislavom Jovičićem i saradnicima predao prijavu za predstojeće izbore Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH.

On je rekao da je DNS sve vrijeme predlagao dogovor, a da je ostatak opozicije u Republici Srpskoj kriv što na izbore ne idu sa zajedničkim kandidatima, odnosno PDP koji je izbacio svog kandidata za predsjednika Republike Srpske. Osvrćući se na činjenicu što sredstva za izbore još nisu obezbijeđena, Nešić je rekao da je BiH nenormalna država i da očekuje da reaguju CIK i predsjedavajući Savjeta ministara, kao i odgovore da li postoje uslovi da izbori budu održani kako je predviđeno zakonom.

Povodom tvrdnji pojedinih zvaničnika da je riječ o opstrukciji HDZ-a BiH, Nešić je rekao da smatra da to nije u pitanju, već da je riječ o problemima u funkcionisanju Federacije BiH, u kojoj još nisu implementirani rezultati izbora iz 2018. godine.

"Očigledno da problemi u Federaciji BiH postoje, tu su najveći problemi, odnosno nedefinisani odnosi između Hrvata i Bošnjaka i želja Bošnjaka da dominiraju i u kompletnoj BiH na način kako dominiraju u Federaciji BiH", rekao je Nešić.

Na pitanje da li se može desiti da OHR nametne odluku kojom bi se obezbijedila sredstva za izbore, Nešić je rekao da se od OHR-a može svašta očekivati, ali da on nije za nametanje odluka i da smatra da domaće institucije treba da rade svoj posao. Nešić smata da BiH "treba da se izmakne od velikog sukoba koji se trenutno dešava u Ukrajini".

"Mi smo suviše mali da bi mogli uticati na taj sukob i treba da gradimo prijatelje i na istoku i na zapadu", rekao je Nešić, komentarišući optužne predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da srpski kadrovi opstruišu uvođenje sankcija Rusiji. Nešić je rekao da je Džaferović marioneta Bakira Izetbegovića i da se ponaša u skladu sa tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana