DNS: 1. mart dan žalosti kada je na pravdi boga mučki ubijen srpski svat

Srna
DNS: 1. mart dan žalosti kada je na pravdi boga mučki ubijen srpski svat

BANjALUKA - Demokratski narodni savez /DNS/ poručio je da je 1. mart za Srbe nije i nikada neće biti nikakva praznik, već će biti dan žalosti kada je na pravdi Boga mučki ubijen srpski svat Nikola Gardović samo zato što je bio Srbin.


DNS predlaže da se ovaj dan, kada je pala nevina krv, proglasi danom žalosti na cijeloj teritoriji BiH jer označio početak ratnih sukoba.

Iz ove stranke su naveli da obilježavanje 1. marta kao dana nezavisnosti BiH neprihvatljivo za Republiku Srpsku i Srbe i da će kao takvo uvijek biti.

U postdejtonskoj BiH, kako su podsjetili, nikada nije donijet zakon o praznicima i zato je 1. mart privatna svetkovina bošnjačkog naroda što pokazuje da je i 25 godina nakon završetka ratnih sukoba BiH i dalje duboko podjeljena i politički i socijalno.

“Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa, dan kada su dva naroda nelegitimno preglasali Srbe kako bi bez volje srpskog naroda odlučivali o sudbini Srba na ovim prostorima”, naveli su iz DNS-a.

Iz ove stranke su napomenuli da se Srbi sjećaju 1. marta kao dana kada je 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen nenaoružani srpski domaćin Nikola Gardović koji je tog kobnog dana bio u svatovima i koji u novijoj srpskoj istoriji ostaje upamćen kao srpski svat.

“Zločinci su tada ubili nevinog čovjeka i spalili srpsku zastavu, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH”, istakli su iz DNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana