Dmičić: Ustavni sud je donio odluke koje za Srpsku nisu prihvatljive

Srna
Dmičić: Ustavni sud je donio odluke koje za Srpsku nisu prihvatljive

BANjALUKA - Ustavni sud je donio odluke koje za Srpsku ne mogu biti prihvaćene, istakao je Mile Dmičić, profesor ustavnog prava za RTRS komentarišući odluku kojom su poništene pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske.

- Neprihvatljiva je odluka zato što je direktno usmjerena ne samo na integritet narodnih poslanika, i svih onih koji u parlamentarnom organu donese odluke koje su u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske, nego predstavljaju posljednju liniju odbrane ustavnopravnog statusa Repblike Srpske u okviru Dejtonskih riješnjenja za BiH - istakao je Dmičić.

On je naznačio još nekoliko elemenata protiv te odluke.

- Ovo je još jedan korak u ustavnom sudovanju BiH koji nije uvažio pozitivna iskustva u sporovima o ovim i sličnim temama. Nije se pridržavao ustavnih normi, da bude čuvar ustava i da polazi od one nadležnosti koja mu je ustavom utvrđena. Ustavni sud će imati isključivo pravo na rješavanja sporova koji nastaju po ovom ustavu izmeđ entiteta, ili između BiH i jednog ili oba entiteta - dodao je Dmičić.

Dmičić se prisjetio i 1995. godine.

- Kada smo 8. septembra 1995. u praskozorje Dejtona utvrdili da se BiH sastoji od dva državotvorna dijela, od teritorije i srpskog stenaovništva i ostalih koji tu žive, Mi smo tada došli do razdvajanja. Danas, 30 godina poslije imamo obrnut proces, spajanja - istakao je Dmičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana