Dmičić: Unapređenje ustavnih rješenja potrebno, ali u ovim okolnostima ograničeno

Srna
Dmičić: Unapređenje ustavnih rješenja potrebno, ali u ovim okolnostima ograničeno

BANjALUKA - Profesor Ustavnog prava Mile Dmičić smatra da je pristupanje daljem unapređenju ustavnih rješenja u Republici Srpskoj potrebno, ali da je ono, kao izuzetno značajna i odgovorna djelatnost, u sadašnjim okolnostima ograničeno.

Dmičić je pojasnio da je riječ o neprihvatanju i uslovljavanju Vijeća naroda Srpske, odnosno predstavnika pojedinih konstitutivnih naroda u njemu, koji ustavne promjene najčešće koriste u političke svrhe.

- Određene teškoće postoje i u tome što je, prema Ustavu Srpske, promjena Ustava usvojena ako za nju glasa najmanje dvije trećine ukupnog broja poslanika u Narodnoj skupštini i većina članova Vijeća naroda iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih - rekao je Dmičić povodom 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske.

S tim ciljem, naglasio je on, Republika Srpska je u kontinuitetu organizacije, funkcionisanja i izgradnje svog ustavnog, pravnog i političkog sistema prilagođavala ustavna rješenja u skladu sa međunarodnim standardima i vrijednostima i radi obezbjeđivanja pune političke, privredne i socijalne stabilnosti.
Dmičić je podsjetio da je s tim u vezi Narodna skupština usvojila 29 amandmana 2009. godine, ali da njih nije usvojilo Vijeće naroda Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, amandmanima su obuhvaćene izmjene i dopune Ustava u dijelu regulisanja prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na institucije BiH, samo po postupku i načinu propisanom za promjenu Ustava Srpske.

- U prvom redu potrebna je Ustavna norma, ali i praktično djelovanje, kako u Republici, tako i u institucijama BiH o zabrani prenosa nadležnosti bez ustavnih promjena i prethodne obezbijeđenosti saglasnosti entiteta i u skladu sa ustavnim uređenjem ove države, odnosno, podjelom nadležnosti između istitucija BiH i entiteta - rekao je Dmičić.

On je naveo da su se amandmani odnosili i na usklađivanja sa odredbama Evropske konvencije u oblasti ljudskih prava i sloboda, a posebno u uvođenju načela nediskriminacije, ukidanja smrtne kazne, obezbjeđivanje prava na pravično suđenje, garantovanje slobode izražavanja, usklađivanje prava djeteta i slično, zatim na regulisanje ekonomskih i imovinskih odnosa u privredi, te potpuniju zaštitu jedinica lokalne samouprave i prava na lokalnu samoupravu i njeno posjedovanje imovine.
- Istovremeno, treba istaći da se ustavnim promjenama, kako na nivou BiH, tako i entiteta, ni u kom slučaju ne smije postojeći model državnog uređenja dovoditi u vezu sa težnjom za centralizacijom i unitarizacijom BiH i za dominacijom bilo kojeg naroda - rekao je Dmičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana