Đorđe Radanović: Ideje spremne, o detaljima sutra

V. K. S.
Đorđe Radanović: Ideje spremne, o detaljima sutra

SARAJEVO - Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH ne odustaje od namjere da na Vracama izgradi spomenik ubijenim sarajevskim Srbima, a konkretni koraci s ciljem realizacije te inicijative mogli bi da budu poznati već sutra.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović kaže za “Glas Srpske” da postoje neka idejna rješenja za spomenike u tom dijelu Vraca koji pripada Republici Srpskoj, a prezentovaće ih udruženjima porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije, boračkih kategorija i drugima.

- Niko niti može ni smije dirati izgled sadašnjeg spomenika na Vracama, ali postoji oko 11 dunuma zemlje koja je na teritoriji Srpske. Samo idejno rješenje treba uklopiti u ambijent i cjelinu koja će izgledati dovoljno adekvatno, sa šetalištima, klupama i pratećim sadržajima - naglasio je Radanović.

Sastanak sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem, kojem bi trebalo da prisustvuju i predstavnici akademske zajednice, boračkih populacija, udruženja nestalih i drugih, trebalo bi da bude održan sutra.

- Vjerovatno će biti formirana radna grupa za sprovođenje aktivnosti na ovom projektu, od pripreme zakonskih rješenja pa nadalje. Nemamo namjeru da bilo koga vrijeđamo niti da se bilo ko osjeća loše zbog spomenika koji će biti građen na Vracama, ali nemamo namjeru da više budemo ponižavani i da se stotinu puta obraćamo sa zahtjevima kantonalnim i federalnim organima. Nikada nismo dobili odgovore, jednostavno ih ne razmatraju - istakao je Radanović.

Od najave inicijative bilo je dosta komentara koji su bili protiv gradnje spomenika u dijelu Vraca koji pripada Srpskoj. Radanović na to odgovara da mu nije jasno zašto bilo ko iz Sarajeva komentariše šta će se graditi u Istočnom Sarajevu?

- Kad već u Sarajevu ne odobravate ništa što je po mjeri i Srba, zašto bilo ko ima problem sa tim šta će biti u Istočnom Sarajevu - zaključio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana