Đokić: Srpska nema probleme nego plan izgradnje gasovoda

Srna
Đokić: Srpska nema probleme nego plan izgradnje gasovoda

Bijeljina - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da u Srpskoj neće biti problema sa snabdijevanjem gasom kakav je moguć u Federaciji BiH /FBiH/ koja nema zakonska rješenja u ovoj oblasti.

“Ne mogu da govorim u ime onoga što će u oblasti gasa raditi FBiH, to je njihov posao, a za ono što radi Republika Srpska ne vidim nikakvu sumornu procjenu i nema razloga za to”, odgovorio je Đokić na pitanje novinara o mogućoj krizi sa gasom u BiH naredne godine.

On je naveo da takvih problema neće biti u Republici Srpskoj čija je domaća kompanija “Gas-res” najvažniji partner “Srbijagasu” u pogledu snabdijevanja Republike Srpske gasom i “Gaspromu” posredstvom koga se gas ugovara i nabavlja.

“Republika Srpska ima zakon o gasu koji je usklađen sa evropskim direktivama i to su nam potvrdili iz Evropske energetske zajednice, što znači da smo mi kao Republika iskoračili mnogo dalje od FBiH”, ocijenio je Đokić.

Prema njegovim riječima, problem je moguć sa ili u FBiH, gdje nisu zakonodavno riješili neka pitanja i odnose između preduzeća koja transportuju i snabdijevaju gasom.

“Želio bih da i FBiH slijedi naš put i očekujem da su ozbiljno shvatili ovo pitanje i da će morati donijeti zakon o gasu na nivou FBiH kojim bi riješili pitanje ko ima a ko nema monopol i da li neko, krijući se iza monopola, praktično remeti odnose u sektoru snabdijevanja gasom u ovom regionu”, rekao je Đokić.

On je istakao da je Republika Srpska u toj oblasti riješila važna pitanja i da planira izgradnju gasovoda od Semberije, kao ulazne tačke, do Novog Grada kao krajnje tačke na zapadu zemlje.

“Naravno da bi podržali i razvoj gasne mreže u drugim područjima kroz koja neće prolaziti magistralni gasovod i imamo jasan projekat i želimo ga realizovati zajedno sa Srbijom i sa žSrbijagasomž. U tom smislu smo već u nekim razgovorima i pregovorima i pratićemo dinamiku koju će Srbija imati kada je u pitanju takozvani Turski tok”, rekao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana