Đokić: Potrebno usklađivanje zakona o energetici

Srna
Đokić: Potrebno usklađivanje zakona o energetici

BANjALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je pred narodnim poslanicima da razlozi za donošenje predloženog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici proizilaze iz potrebe međusobnog usklađivanja ovog zakona sa zakonima koji uređuju različite oblasti energetike.

Prema njegovim riječima, ovim zakonom uređuju se oblasti kao što su električna energija, prirodni gas, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost.

"U tom smislu, sa posebnim zakonima usklađuju se termini i definicije u ovom zakonu, pitanje sertifikata za proizvodno postrojenje u kojem se proizvodi električna energija iz obnovljivih izvora, pitanje garancije o porijeklu električne energije iz obnovljivih izvora energije", istakao je Đokić u Narodnoj skupštini Srpske obrazlažući predloženo zakonsko rješenje.

On je rekao da se navedenim zakonskim aktom vrši i usklađivanje sa postojećim strateškim dokumentom - Strategijom razvoja energetike, definišući pitanja koja se planiraju navedenim dokumentom kao što su energetske potrebe Republike i način obezbjeđenja dugoročnog i kvalitetnog snabdjevanja energijom.

"U skladu sa zakonom koji uređuje pitanje strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Srpske, uređuje se nadležnost Vlade za donošenje Strategije razvoja energetike, kao sektorske strategije Srpske, na prijedlog ministarstva nadležnog za energetiku", rekao je Đokić.

On je dodao da predloženi zakon predviđa pravni osnov za donošenje Energetskog i klimatskog plana Republike Srpske.

Đokić je rekao da predloženi zakon precizira i pitanje finansiranja rada Regulatorne komisije za energetiku, kao i pitanje pripreme i usvajanja budžeta te komisije.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana