Đokić: Okupljanje u Cirihu prilika da predstavimo jedinstvo srpskog naroda

Srna
Đokić: Okupljanje u Cirihu prilika da predstavimo jedinstvo srpskog naroda

CIRIH - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da su večerašnje okupljanje u Cirihu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i slave Svetog arhiđakona Stefana - zaštitnika Republike, prilika da se predstavi jedinstvo srpskog naroda.

Đokić je naveo da su u organizaciju obilježavanja Dana Republike uključeni predstavnici udruženja iz Republike Srpske, ali i iz Srbije i da svi zajedno manifestuju potrebu za jedinstvom srpskog naroda bez obzira gdje živi i šta radi.

“Svi zajedno treba da nastavimo njegovati tu veliku ljubav koju imamo, a to je Republika Srpska, da joj budemo maksimalo posvećeni i da iskoristimo sve potencijale da pomognemo i podstaknemo razvoj Srpske”, poručio je Đokić.

On je rekao da je delegacija Srpske došla u Cirih da Srbe u Švajcarskoj koji su se već razvili do nivoa investitora ohrabri i pokaže im osnovne informacije koje mogu biti motivacione da se odluče da investiraju u razvoj Srpske.

“Sa ovom idejom obilježavanja Dana Republike Srpske u Švajcarskoj, prije nekoliko dana u Njemačkoj i drugim mjestima, želimo samo da pokažemo da u našoj svijesti živi Srpska, da sa našim ljudima koji žive daleko od zavičaja prenosimo na mlade generacije da vole Republiku Srpsku i vjeruju u tu ideju kao što su vjerovali i njeni stvaraoci”, naveo je Đokić.

On je dodao da je cilj da se novim generacijama prenese da budu posvećene razvoju Republike, njegovanju najboljih mogućih odnosa Srpske sa okruženjem i sa evropskim državama.

“Želimo da smo kao narod potrebni opštim civilizijskim vrijednostima, da ih njegujemo i ovdje u Švajcarskoj, a naročita vrijednost kojoj treba da budu posvećeni svi je da njegujemo identitet našeg naroda - jezik, tradiciju, pismo, vjeru, i to se ovdje osjeća kao potreba, ali to trebamo njegovati i prenositi na nove generacije”, zaključio je Đokić.

U hramu Srpske pravoslavne crkve u Cirihu danas je obavljeno lomljenje slavskog kolača povodom praznika Svetog arhiđakona Stefana.

Ovom svečanom činu u Uspenjskom hramu, osim ministra Đokića, prisustvovali su ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić te gradonačelnici Prijedora, Banjaluke i Bijeljine.

U Cirihu će večeras biti održan i Privredni forum srpske dijaspore, čiji je cilj promovisanje potencijala Republike Srpske i unapređenje saradnje domaćih i švajcarskih privrednika, a na kojem će se učesnicima obratiti Đokić.
 

Klokić: Zajednički cilj očuvanje i stabilnost Srpske

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić poručio je da je zajednički cilj svih koji su se večeras okupili u Cirihu na obilježavanju Dana Republike Srpske - očuvanje i stabilnost Srpske.

Klokić je naveo da se ove godine treći put po redu obilježava Dan Republike Srpske u Cirihu i izrazio nadu da će se u predstojećim godinama zajedno sa institucijama Srpske još značajnije i bolje proslavljati ovaj praznik u Švajcarskoj.

“Okupili smo se iz raznih političkih partija i nivoa vlasti, ali cilj nam je uvijek isti - očuvanje i stabilna Srpska”, rekao je Klokić uoči akademije u Cirihu.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj Stojan Stevanović očekuje da će svečanosti, povodom obilježavanja Dana Republike u Štathali u Cirihu, prisustvovati više od 1.000 gostiju.

On je napomenuo da je prošle godine u vrijeme virusa korona proslavi Dana Republike u Cirihu prisustvovalo više od 1.300 gostiju.

“Ovo će ostati tradicija da prvi vikend u februaru proslavljamo Dan Republike u Cirihu”, rekao je Stevanović, koji se zahvalio gostima iz Srpske i Srbije na dolasku.

U hramu Srpske pravoslavne crkve u Cirihu danas je obavljeno lomljenje slavskog kolača povodom praznika Svetog arhiđakona Stefana.

Ovom svečanom činu u Uspenjskom hramu, osim ministra Klokića, prisustvovali su ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, te gradonačelnici Prijedora, Banjaluke i Bijeljine.

U Cirihu će večeras biti održan i Privredni forum srpske dijaspore, čiji je cilj promovisanje potencijala Republike Srpske i unapređenje saradnje domaćih i švajcarskih privrednika.

Učesnicima foruma obratiće se ministar Đokić.

Dan Republike Srpske u Cirihu obilježava se u organizaciji zavičajnih udruženja Republike Srpske u Švajcarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana