Đokić: Izmjenama Izbornog zakona BiH iskorijeniti političke anomalije

Srna
Đokić: Izmjenama Izbornog zakona BiH iskorijeniti političke anomalije

BANjALUKA - Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić izjavio je da izmjenama Izbornog zakona BiH treba pristupiti krajnje ozbiljno i sistematično jer se time moraju iskorijeniti mnoge političke anomalije, nelogičnosti i zloupotrebe volje građana.

Đokić je istakao da se mora prestati sa političkim spekulacijama, a BiH mora napraviti iskorak i početi sama rješavati svoje probleme, uz dogovor svih njenih naroda.

"Izmjene Izbornog zakona moraju biti u interesu građana i demokratije. Postoje mnogobrojni, evidentni problemi koji su proistekli iz postojećeg stanja koje je narušilo povjerenje građana u izborni i postizborni proces i samu demokratiju u BiH", naveo je Đokić.

On tvrdi da za početak osnovne i najvažnije izmjene moraju ići u pravcu da političke partije budu jedini vlasnici osvojenih mandata, a ne pojedinci.

"U suprotnom ćemo se i dalje suočavati sa stalnim političkim trgovinama i kalkulacijama korumpiranih pojedinaca, koji zarad sopstvenih interesa narušavaju ukazano povjerenje svojih partija koje su ih kandidovale i građana koji su ih podržali na izborima", poručio je predsjednik SP-a.

Đokić je naveo da se na taj način direktno izvrgava volja građana, narušava demokratija i demokratski proces, te smatra da bi se izmjenama spriječilo dalje usitnjavanje političke scene i zatvorila vrata političkoj korupciji, čime bi mnogi "preletačevići" bili kažnjeni i poslati u prošlost, saopšteno je iz SP-a.

Prema njegovim riječima, samo političke partije, kao demokratsko izabrani predstavnici naroda, imaju legitimitet odlučivati o izmjenama Izbornog zakona BiH, te da bi svaki drugi vid nametanja ovog i drugih rješenja doveo do novih problema u BiH, a dalje i demokratske i političke krize.

"SP zahtijeva da hitno bude uspostavljen dijalog o promjenama Izbornog zakona. U njegovu izradu moraju biti uključene političke partije. Nažalost, o svim bitnijim pitanjima za funkcionisanje BiH, primijeti se uticaj eksternih i skrivenih interesa međunarodne zajednice i drugih aktera, što nije u interesu građana", naglašava Đokić.

On je dodao da se što prije mora doći do novog Izbornog zakona, koji će biti rezultat konsenzusa svih naroda BiH i njihovih legitimno izabranih predstavnika.

"Spremni smo na razgovor, uvažavamo različita mišljenja, i stručne javnosti, nevladinog sektora, relevantnih institucija i organizacija i drugih političkih partija", rekao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana