Đokić: Energetika - najvažniji razvojni resurs Srpske

Srna
Đokić: Energetika - najvažniji razvojni resurs Srpske

Banjaluka - Energetika je danas najvažni razvojni resurs Republike Srpske i u planu je intenziviranje gradnje vjetroelektrane i solarnih elektrana, te zajedno sa Srbijom tri hidroelektrane u gornjem toku rijeke Drine, rekao je ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

On je naveo da će Republika Srpska pronaći partnera i za izgradnju četiri hidroelektrane - tri na rijeci Bistrici i jedne na rijeci Janjini, dodajući da je to investicija od gotovo 140 miliona evra.

Đokić je istakao da je cilj da narednih godina budu ugovoreni radovi i izgrađeni novi proizvodni kapaciteti koji će Srpskoj obezbijediti do 1.000 megavata.

“To nije samo energija iz hidroresursa, već i energija vjetra, solarna, kao i energija koja se može dobijati iz bio-mase i nekih drugih izvora”, rekao je Đokić večeras za RTRS.

On je naveo da je izgrađeno 30 novih energetskih objekata, uključujući i termoelektranu instalisane snage od 300 megavata, najveći energetski objekat izgrađen na širem balkanskom području.

“Osim toga, tu je još 29 malih energetskih objekata, hidroelektrana i solarnih elektrana”, rekao je Đokić.

On je naglasio da Republika Srpska i dalje njeguje politiku niskih cijena električne energije za koju se opredijelila prije deceniju i više, smatrajući da struja treba da bude dostupna svima po što povoljnijim uslovima.

“Cijena kilovat-časa električne energije u Srpskoj danas je najniža u regionu. Svaki pokušaj da tu cijenu dovedemo na tržišni nivo, uporediv sa onom u regionu, nije dobijao podršku ni u javnosti. Takvu vrstu podrške je teško i obezbijediti jer građani smatraju da je to povećanje njihovih troškova”, kaže Đokić.

Đokić smatra da, sa druge strane, nije korektno da oni koji realno imaju veće plate, kao i znatno veću potrošnju električne energije to plaćaju po istoj cijeni kao penzioneri sa niskim primanjima, nezaposleni građani.

On je istakao da je, nakon određenih nerazumijevanja u vezi sa načinom obračuna cijene struje za određene grupe tarifnih potrošača ili kupaca, premijer Srpske Radovan Višković nedavno obećao da cijena za te grupe neće biti mijenjana ni ove, a ni tokom naredne godine.

Đokić je istakao da je, tokom njegovog mandata na funkciji ministra energetike i rudarstva, u Srpskoj industrijska proizvodnja povećana za 20,13 odsto, te da ti i drugi rezultati smetaju opoziciji, zbog čega je, kako navodi, meta njihovih napada.

On je rekao da je učešće industrijske proizvodnje u stvaranju bruto domaćeg proizvoda /BDP/ poraslo i dostizalo vrijednost i 20 odsto BDP-a, pa je tako i BDP rastao i najveću vrijednost dostigao prošle godine, odnosno 3,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Prema njegovim riječima, Srpsku pogađa smanjenje obima industrijske proizvodnje u uslovima kada radi ili ne radi Rafinerija Brod, jer je vrijednost njene proizvodnje veoma velika.

“Kada posmatrate obim prodaje na tržištu BiH, sada to sve kupuju od Naftne industrije Srbije i Srpska tu nije ništa izgubila, jer je sistem PDV-a takav da je svaki ulazak robe preko granice oporeziv. Sa stanovišta PDV-a i prihoda koje smo ranije imali od Rafinerije Brod to smo sačuvali na istom nivou”,
naveo je Đokić.

On je naglasio da Srpska želi da ponovo bude pokrenuta proizvodnja u ovoj rafineriji, te da je iz “Optima grupe” rečeno da se čeka završetak istrage koju sprovode organi Srpske u vezi sa havarijom u Rafineriji Brod, da bi u toj kompaniji donijeli odluku u vezi sa poslovanjem.

Đokić je rekao i da je na nedavnom sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i delegacije Srpske sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim potvrđeno da poslovanje “Optima grupe” neće biti dovedeno u pitanje, da Rusija stoji iza ove kompanije i da će ona nastaviti poslovanje u Srpskoj. On je dodao da mu je to nedavno potvrdio i ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Đokić je naveo da vlast u Republici Srpskoj vodi politiku koja je socijalno odgovorna prema građanima, u okviru zakona i raznih vrsta davanja, te naglasio da te mjere treba i dalje razvijati, što Vlada Srpske i čini.

On je istakao da je Vlada Srpske posljednjih godina imala razumijevanja za zahtjeve privrede za smanjenje fiskalnih i parafiskalnih davanja, bila je osjetljiva i na zahtjeve sindikata kada je riječ o poboljšanju položaja radnika.

“Povećavane su plate, koje su u prvih nekoliko mjeseci ove godine dostigle prosječnu vrijednost od 912 KM i znatno su veće nego na početku mandata ove vlasti u Srpskoj”, naveo je Đokić.

Đokić je izrazio očekivanje da će u Srpskoj plate rasti i da će prosjek od 1.000 KM biti dosegnut, ako ne do kraja ove, onda realno u prvom mjesecu naredne godine. /kraj/kup/vj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana